В ерата на технологиите и високоскоростните интернет връзки човек може да открие информация на практика за всичко. В рамките само на няколко минути имаме възможност да намерим рецептите за най-вкусните сладкиши или да научим всичко за квантовата механика.

Понякога обаче е необходимо да пресеем множество излишни данни, за да достигнем до онова, което ни е необходимо. А това отнема часове.

Ето защо решихме да ви представим този списък с най-ефективните методи за търсене на Google, благодарение на който ще откриете материалът, който търсите, само с няколко клика, пише BrightSide.

Това или онова

Понякога не сме сигурни дали сме запомнили правилно дадена информация или името, което търсим в Google. Това обаче не би трябвало да е проблем. Просто въведете потенциалните вариации, които издирвате, и ги отделете със символа “|” или пък просто напишете “or” . Пример: “Jennifer Aniston or Lawrence”.

Търсене чрез синоними

Нашият език е богат на синоними. Понякога те могат да бъдат много полезни при онлайн проучвания. Ако трябва да откриете уебсайтове на конкретна тематика (а не онези, включващи специфична фраза), просто добавете символа „~”. Пример: “healthy ~food”.

Търсене в рамките на уеб сайтове

Понякога можете да прочетете интересна статия в един сайт и в последствие да пожелаете да го споделите с приятелите си или просто да го препрочетете. Най-лесният начин да намерите желаната от вас информация отново в рамките на самия сайта. За да направите това, въведете адреса на сайта, а след това ключова дума или цяла фраза от статията, и тя би трябвало да излезе веднага.

Силата на звездичката

Когато паметта ни изневери и не можем да се сетим някоя ключова дума, фраза или число, с което да допълним търсенето си, винаги можем да прибегнем до мощта на звездичката – “*”. Просто я поставете на мястото на фразата, която не се сещате, и ще откриете резултата, който търсите. Например искате да откриете сериала по Стивън Кинг 11.22.63, но не се сещате кои бяха последните две цифри. Просто въведете „11.22*“ и готово.

Когато липсват много думи
Ако не можете да си спомните по-дългата половина на фразата, а не една единствена ключова дума, опитайте да си спомните първите и последните думи , добавяйки "ОКОЛО + (приблизителния брой на липсващите думи)" между тях. Например, "Разхождах ОКОЛО (4) облак."