Представете си за момент, че всички живеят в една огромна сграда и специални агенти поддържат реда в нея. В законите, действащи в сградата, се посочва, че всяко действие на агентите се определя изключително от загриженост за безопасността на жителите. Но идва моментът, когато забележите, че тези агенти ви следят непрекъснато. Разговорите, действията, местоположението ви и нещата, които казвате. Прилича ли ви на нещо? Оставете „1984“ настрана и погледнете пред очите си.

Използвайки резултатите от проучване, проведено от изданието Propublica, Bright Side изброява нещата, които социалните мрежи знаят за вас.

Ето какво помни Facebook:

- Всичко, което „харесвате“: снимки, бележки, хора, видеоклипове, коментари. Той анализира всичките ви харесвания и споделяния.

- Всички ваши лични съобщения с всеки един друг потребител.

- Всички ваши изтрити съобщения, публикации на стената и коментари. Дори да сте ги изтрили отдавна, те останат в сървърите на Facebook.

- Всички статуси, които сте започнали да пишете, но така и не сте публикували. Да дори в моментите, когато сте преценили, че е по-добре да не публикувате нещо, Facebook вече го има. 

- Всички снимки и видеоклипове, които публикувате, и тези, които споделяте. И дори тези, които другите потребители споделят с вас.

- Кога сте станали приятели или сте спрели да сте приятели с някого и кога сте общували активно с тях.

- Всички ваши действия, харесвания и публикации чрез Instagram или WhatsApp (и двете са собственост на Facebook).

- Всички събития, които посещавате, както и местата, градовете и държавите, които посещавате.

- Всички устройства, които сте използвали, за да влезете в профила си.

- Всички неща, които сте правили в уебсайтовете, в които сте се регистрирали през Facebook. Обикновено това са повечето сайтове, където се изисква регистрация, тъй като регистрацията чрез имейл отнема повече време.