Eлектромагнитните полета от всякакъв вид в определени количества са доказано вредни за здравето ни. От друга страна, съвременният човек се оказва все повече заобиколен от различни устройства, които излъчват т.нар. “мръсно електричество”. Мобилните телефони и мрежите, които ги обслужват са само едно от тях.

Нереално е да вярваме, че можем да се предпазим от всички подобни уреди, но пък не е невъзможно поне малко да намалим вредното им влияние.

С какво всъщност са опасни електромагнитните полета

Непрекъснато нарастващото електромагнитно замърсяване е факт. Доклад, публикуван през 2009 г. от експерти в Световната здравна организация и базиран на над 2000 изследвания, сочи, че хроничното (с десетилетия) излагане дори на ниски нива радиация (като от мобилните телефони) може да причини различни видове рак, да отслаби осезаемо имунитета, да увеличи риска от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, сърдечни и много други заболявания. Вероятният механизъм на това въздействие: електромагнитните полета „отварят” бариерата между кръвта и мозъка, кръвоносните съдове в него пропускат вещества, които увреждат невроните.

По-малко познатият за хората тип електромагнитно поле, известно като “мръсно” или неустойчиво електричество, вероятно играе дори още по-вредна роля. За това допринася свойството на електрониката и различните устройства – от компютри, хладилници и плазмени телевизори до флуоресцентни крушки и ключове за регулиране силата на светлината, да “консервират” енергията, която използват. Това създава непостоянно и потенциално опасно електромагнитно поле, което влияе на всяка клетка от човешкото тяло. Някои изследвания допускат, че чрез припокриване на сигналните механизми на тялото, неустойчивото електричество може да повлияе на отделянето на инсулин, да предизвика неправилен отговор на имунната система и да причини други вреди на химично ниво в клетката.

На пръв поглед, борбата с подобно влияе изглежда загубена още преди да е започнала. Но все пак има начини да намалим вредното въздействие:

1. Избягвайте безжичния интернет

Електромагнитните полета имат свойството да се натрупват. Затова, освен ако изрично не се налага, по-добре изберете кабелен достъп до интернет вместо wireless. Същото важи и за други устройства, които имат двете алтернативи – например охранителни системи. Ако все пак използвате безжичен интернет, включвайте го само при необходимост и го изключвайте, докато спите. Дръжте рутера възможно най-далеч от бюрото си и местата, където се работи най-често.