Когато бяхме малко гледахме самолетите и се чудехме „Как е възможно подобна огромна машина да лети?“. Днес, като възрастни, знаем (поне отчасти) отговора на този въпрос. Естеството на пътуването със самолет обаче продължава да вълнува доста хора.

В следващите редове ще откриете 11 изненадващи факта по темата, предоставени от BrightSide.

Самолетите издържат на удар от светкавица

Според статистиките всяка година светкавици удрят различни самолети. Тези инциденти обикновено се случват без каквито и да било опасни последствия за пътниците, тъй като съвременните машини имат специално покритие, което ги предпазва от подобни опасни ефекти.

Най-безопасното място в самолета просто не съществува

Резултатите от проучване, проведено от списание TIME показват, че вероятността да оцелеете след инцидент със самолет е по-висока, ако пътникът стои в около кърмата на самолета. Въпреки това според информацията от специалната американска авиационна служба, „най-безопасната седалка“ всъщност не съществува. В случай на опасност винаги съществуват неизвестни, които не могат да се вземат под внимание, за да се планира оцеляването.

Някои самолети имат тайно отделение за екипажа

При по продължителните полети членовете на екипажа работят близо по 16 часа. За да могат да си починат малко, те ползват малки стаички за 6-10 души. Ето как изглеждат.