Златотърсач в Клондайк попадна на рядка находка - изключително добре запазен новороден вълнест мамут. Останките от бозайника са престояли в замръзналата почва на канадската територия Юкон в продължение на повече от 30 000 години.

Смята се, че след като е загинало, животинчето е замръзнало в пермафроста по време на ледниковия период преди повече от 30 000 години.

Според д-р Гранд Зазула, палеонтолог към правителството на Юкон, златотърсачът е направил „най-важното откритие в палеонтологията в Северна Америка“, съобщава The Weather Channel.

Животното е толкова добре запазено, че то все още има непокътнати нокти на краката, кожа, косми, хобот и дори черва, които все още пазят последното му ядене на трева.

Бебето мамут вероятно е било с майка си, но се е осмелило да се отдалечи твърде много от нея и се е заклещило в калта, смята Зазула.

Старейшините на местната коренна общност (Първата нация Tr'ondëk Hwëch'in) кръщават женското бебе мамут Nun cho ga, което в преводот езика хан означава "голямо бебе на животно".

Вълнестият мамут (Mammuthus primigenius) е изчезнал вид едър бозайник от семейство Слонове (Elephantidae). Той е един от най-късните представители на изчезналия род Мамути (Mammuthus), като видът им се обособява от степния мамут (M. trogontherii) преди около 200 хил. години в Източна Азия. Най-близкият им съвременен родственик е азиатският слон (Elephas maximus).

Вълнестият мамут е с приблизително същите размери като съвременния Африкански саванен слон (Loxodonta africana). Мъжките достигат височина на рамото между 2,7 и 3,4 м и маса до 6 000 кг, а женските са със средна височина 2,6 – 2,9 м. Новородените са с маса около 90 кг. Вълнестите мамути са добре адаптирани към студеното време през последната ледникова епоха – те са покрити с козина, включваща външни дълги предпазни косми и по-къс вътрешен слой. Цветът на козината варира от тъмен до светъл. Ушите и опашката са къси, за да се ограничи измръзването и загубата на топлина. Бивните са дълги и извити, а кътниците са четири и се сменят шест пъти в живота на отделния индивид. Поведението на вълнестия мамут е подобно на това на съвременните слонове – той използва бивните и хобота си, за да манипулира различни предмети, да се бие и да намира храна. Диетата му се състои главно от житни и острицови треви. Продължителността на живота вероятно достига 60 години. Типичното му местообитание е т. нар. мамутска степ, която през ледниковата епоха заема големи части от Евразия и Северна Америка.

Източник: Science Alert