Кафето е любима напитка: горещо, ароматично, ободряващо. Но и употребяваната утайка от кафе също може да ви послужи. Вместо да я изхвърлите на боклука, може да я използвате за много други идеи. Понякога те са успокояващи, друг път практични, а в трети случаи просто красиви. При всички положения следните съвети и трикове имат едно общо нещо: те са просто гениални! Ето при какви проблеми утайката от кафе е идеалният помощник:

1. Сапун против целулит

Най-страхотният сапун идва от кухнята. Той не само ухае чудесно и изглежда умопомрачително, но помага и за стягане на съединителната тъкан. Затоплете на водна баня един глицеринов сапун. Щом се втечни, добавете  утайката от кафе. Когато сапунът добие черно-кафява окраска, напълнете го в силиконова форма и оставете да се втвърди.

2. Средство за търкане и лъскане

Ако не искате да миете с химически препарати или да киснете дълго мръсните си съдове, използвайте утайка от кафе. Разтворете я с малко вода в една купа и потопете гъбата в течността. След това изтъркайте тенджерите, тавите и тиганите си до блясък.

3. Оцветяване на салфетки

Оригинална идея за украса, когато сте поканили гости на вечеря: оцветете белите салфетки от плат, като ги накиснете за 3 часа във вода, към която сте добавили утайка от кафе. Бежово-кафявият цвят, който ще постигнете, изглежда на масата едновременно семпло и благородно.

4. Тор за цветя

В старата утайка от кафе се съдържат много минерали, които придават на растенията сила за цъфтеж и растеж. Просто поръсете пръстта – в саксията или в градината - с една лъжица утайка от кафе и полейте.

Научете за още 4 ползи от утайката на кафето ТУК.