Кафето е любима напитка: горещо, ароматично, ободряващо. Но и употребяваната утайка от кафе също може да ви послужи. Вместо да я изхвърлите на боклука, може да я използвате за много други идеи. Понякога те са успокояващи, друг път практични, а в трети случаи просто красиви. При всички положения следните съвети и трикове имат едно общо нещо: те са просто гениални! Ето при какви проблеми утайката от кафе е идеалният помощник:

1. Уморени очи

Загрейте 3 супени лъжици кокосово масло, 2 супени лъжици бадемово масло и 5 супени лъжици утайка от кафе в тенджера и оставете всичко да къкри половин час. Прецедете извлека и разбъркайте отново с 2 супени лъжици кокосово масло. Така получената успокояваща маска за лице освежава най-вече уморените очи.

2. Драскотини по дървените мебели

Пригответе паста от ленено масло и утайка от кафе и намажете с нея драскотините по дървените мебели. Оставете я да подейства и накрая избършете с мека кърпа. По този начин надрасканите участъци ще се замаскират идеално. Отначало изпробвайте този трик върху незабележимо място, за да се убедите, че сместа отговаря на цвета на дървото.

3. Вонящи обувки

Поставете в обувките за през нощта торбички от тензух, пълни с изсъхнала утайка от кафе. Така ще прогоните трайно миризмата на пот и спарено.

4. Вмирисани ръце

Ръцете също могат да се пропият с неприятна миризма, особено когато сме рязали лук и чесън. Просто натрийте дланите с изсъхнала утайка от кафе – тя ще неутрализира миризмата.

Продължението ТУК.