Покачването на температурата на морската вода е катастрофално за коралите в Големия бариерен риф (и не само). Нещо повече - силната светлина в комбинация с топлата вода води до избелване на коралите.

Австралийски учени обаче смятат, че изсветлените облаци могат да се окажат потенциално решение на този проблем. За да постигнат този ефект, те ще впръскат във въздуха капки океанска вода, предава БНТ. След като се изпарят, в атмосферата остават само солни кристали. В резултат се образуват облаци, които действат като преграда и слънчевата светлина по-трудно достига до водната повърхност.

"Този метод е познат отдавна. Изследван е много, но само теоретично. Сега имаме възможност да го приложим в район от 12 километра", казва Даниел Харисън, лектор в университета "Саутърн крос".

"Ако изсветляваме облаците, може да постигнем две неща. Ако го правим по-продължително - от няколко седмици до няколко месеца, може да започне понижаване на температурата на морската вода. Вторият начин, по който можем да помогнем на коралите е, ако намалим светлината", допълва Даниел Харисън, лектор в университета "Саутърн крос".

Ако през лятото светлината в района бъде намалена с 6%, избелването на коралите може да бъде намалено до 50 на сто. Това сочат изчисленията на учените. Те признават, че защитните облаци имат ограничени възможности.

За да бъде спасен напълно Големия бариерен риф, са необходими по-мащабни мерки за овладяване на климатичните промени.