Взаимоотношенията между хищниците и жертвите в животинското царство могат да бъдат най-разнообразни и често – доста сложни. В края на краищата, за много видове не е особено лесно да се изплъзнеш от лапите на своя преследвач. Вероятно си мислите, че преструването на умрял е забавен трик, който вашият домашен любимец може да усвои. Изследователи от Австралия обаче откриват, че цели колонии от мравки са го усвоили в желанието си да се спасят от изяждане.

Докато проверяват гнездилките за пигмейски посуми и прилепи на о-в Кенгуру, Австралия, изследователите откриват цяла колония южни широконоси бодливи мравки (Polyrhachis femorata), които се правят на мъртви. Тя била толкова неподвижна, че екипът смятал, че групата всъщност е мъртва, докато една от мравките не се раздвижила. Според тях това е първото в света наблюдение на подобно действие от колония мравки, както и първият случай, в който този вид е открит на острова.

"Мимикрията беше съвършена", казва доцент С. "Топа" Пети в изявление. "Когато отворихме кутията, видяхме всички тези мъртви мравки... и тогава една от тях леко се раздвижи. Този вид защитна неподвижност е известен само сред няколко вида мравки - при индивиди или специфични касти - но не знаем за други случаи, когато е наблюдаван за цели колонии."

Мравки от вида Polyrhachis femorata, които се преструват на умрели. Източник: S. 'Topa' Petit

Преструването на умрял е стратегия, която редица видове (често бозайници, включително посумите) я използват, за да се изплъзнат на хищниците. При насекомите тя обикновено се наблюдава само при отделни индивиди, включително други видове мравки.

През 2019-2020 г. о-в Кенгуру беше сериозно засегнат от пожари и екипът смята, че мравките активно са търсили нови места за гнездене, тъй като са открити в райони с неизгорели местообитания на малея. Установено е също така, че мравките са запушили входовете на гнездилките (вероятно като допълнителна защита от хищници) с органична материя.

"На някои от индивидите в част от кутиите, съдържащи колонии Polyrhachis femorata, им трябваше известно време, преди да спрат да се движат, докато други – не престанаха да шават. Трудно е да се разберат причините за това поведение", продължава Пети.

Въпреки че не могат да изключат други причини за това поведение (например подчинение или защита), авторите смятат, че най-логичното обяснение е, че са се правели на мъртви. Освен това те предполагат, че по-малките гнезда на мравки вероятно постигат по-голям успех с тази техника, тъй като при тях броят на индивидите, които трябва да останат неподвижни в даден момент, е по-малък.

Статията е публикувана в Australian Journal of Zoology.

Източник: IFLScience