За първи път испански учени кръстиха гореща вълна. Те я нарекоха Зоуи.

В случая става дума за горещата вълна, която повиши температурите в Севиля до 44,4 градуса по Целзий в периода между 24 и 27 юли, предава USA Today.

Целта на учените е да предупредят обществото за екстремните температури и свързаните с тях опасности, казва Хосе Мария Олала, професор от катедрата по физика на кондензираната материя в Севилския университет.

Открай време ураганите получават човешки имена, а от 2012 г. насам в САЩ съществува неофициалната практика да се наименуват и зимните бури. Зоуи обаче е първата гореща вълна, която се сдобива с име. Това се случва благодарение на proMETEO Sevilla Project – инициатива на Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center of the Atlantic Council, базирания във Вашингтон изследователски център и организация с нестопанска цел.

Севиля е пилотното място на проекта, който има за цел да заостри вниманието на обществото към екстремните жеги и да стимулира усилията за намаляване на опасностите от горещите вълни.

Горещите вълни са нещо повече от дни с изключително високи температури. Според Испанската държавна метеорологична агенция (AEMET) това е период от най-малко три последователни дни, през които поне 10 процента от метеорологичните станции отчитат максимални температури на 95-ия процент за юли и август в периода от 1971 до 2000 г.

Виж още: Какво е гореща вълна и как да се предпазим от това смъртоносно явление (подкаст)

Горещите вълни могат да бъдат особено опасни за възрастните хора или онези, които са принудени да извършват ръчен труд на открито. През 2018 г. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че в периода 2000-2016 г. броят на хората, изложени на екстремни горещини всяка година, се е увеличил със 125 млн.

През юли температурите в Англия надвишиха за първи път 40 градуса по Целзий. Подобни нива могат да бъдат смъртоносни особено в региони без климатично отопление или без постройки, изградени по такъв начин, че да се справят с високите температури.

Виж още: Юли 2022 г. – горещи вълни и 40-градусови жеги в Западна Европа

Източник: Science Alert