На 19 юли в Англия бе отчетена най-високата температура, измервана някога в страната. Цели 40,2 градуса по Целзий. Тази стойност подобри рекорда, поставен преди едва 3 години (38,7).

Да, градусите не престават да се покачват. Това обаче, изглежда, си има и своите плюсове – хората вече могат да изпържат яйца на земята.

Джорджия Леви прави точно това. Тя взима един тиган и го поставя на пряка слънчева светлина в своята градина върху камък на земята в продължение на 1 час. Температурите в двора ѝ също са надвишавали 40 градуса. Малко по малко яйцето започва да цвърчи на фона на изключително голямата жега.

Според Library of Congress яйцата трябва да достигнат до температура от 70 градуса по Целзий, за да могат да се сготвят напълно. Те отбелязват, че на теория е възможно да нагреем яйце върху тротоара, но поради лошата му температурна проводимост то не може да се нагорещи достатъчно. По-реалистично е да изпържите яйце с метал, изложен на пряка слънчева светлина – например на капака на автомобила.

Тиганът на Джорджия също, изглежда, е добър проводник на топлина и върши чудесна работа. Крайният резултат, който можете да видите по-долу, е едно сравнително вкусно изглеждащо (макар и леко недоизпържено) яйце.

Източник: IFLScience