Въпреки че гладките китове са близо два пъти по-големи от косатките, те предпочитат да не приемат излишни рискове, когато става дума за живота на своето поколение. Ето защо те снижават гласа си,  когато общуват с малките си, за да не ги усетят морските хищници, пише Daily Mail.

До това заключение са достигнали специалисти от университета в Орхус, след като изследвали как южни гладки китове общуват с малките си в залива Флиндърс, Западна Австралия. Подслушването на китове обаче не е лесна работа.

Първото предизвикателство е било учените да опознаят китовете в района. След това са им поставили звукозаписни устройства, когато са се издигали до повърхността. Майките и малките обикновено се движат съвсем близо и плуват в големите вълни, за да не се виждат добре. Освен това те сякаш си шепнат, когато се гмуркат.

Анализирането на записите се е оказало още по-трудно, защото в двойките животните са били много близо едно до друго, а звуците са били много тихи и често са се е губели във вълните. Според специалистите това най-вероятно не позволява на косатките да чуят китовете.