Паяжината е едно от най-големите архитектурни постижения на природата и едно сравнително ново таймлапс видео отдава почит на процеса по нейното изплитане. В него виждаме как един осемкрак инженер се справя повече от блестящо.

Видеото, качено от потребителя @dinaoren0 в TikTok, е видяно над 60 млн. пъти, а основният герой в него изглежда е паяк Gasteracantha cancriformis от рода Gasteracantha. Външният вид на тези животинки е особено впечатляващ – коремната им област е осеяна с червени шипове. Срещат се в САЩ, Централна Америка и Карибите и са широки само няколко милиметра.

Паяжините в царството на животните се срещат в най-различни форми и размери, като някои могат да покрият цели градове. Те представляват отличен инструмент за лов – улавят насекомите и ги съхраняват за по-късна консумация. Някои видове паяци дори намазват своите паяжини с невротоксини, които парализират плячката. С това обаче дизайните далеч не се изчерпват – изследователи са се натъквали на мрежи, които изпълняват ролята на макара, подходяща за вдигане на по-големите насекоми. В други случаи вплитат малки камъчета в мрежата, за да я стабилизират.

Източник: IFLScience

@dinaoren0

♬ It's The Hard Knock Life - Annie Movie