Едно истинско природно чудо

Великата синя бездна се намира край бреговете на Белиз, в Карибския басейн. Това всъщност представлява много голяма дупка в морското дъно. Диаметърът й е над 300 метра, а дълбочината е точно 125 м. Тя е тъмносиня, почти индигово синьо, а формата й е правилен кръг. Водата в морето около нея блести в тюркоазено.

Предполага се, че е възникнала още когато морското дъно е било част от сушата. Смята се, че някога е представлявала пещера, чийто покрив обаче е пропаднал при покачването на морското равнище. Според друга версия на изследователите таванът й се е срутил при земетресение. Така се е образувала и Великата синя бездна.

Това е и причината, поради която в тази невероятно дупка можем да видим един впечатляващ пещерен свят с огромни сталактити и най-различни видове пещерни обитатели.

Добива особена популярност, когато Жан-Ив Кусто (френски морски офицер, океанограф, еколог, журналист, режисьор, фотограф, известен по света като капитан Кусто или просто Жак Кусто), я определя като едно от най-добрите места за гмуркане.

Великата синя бездна е включена и в списъка на световното богатство на ЮНЕСКО.