Изглежда, че в Италия бе отчетена най-високата температура в историята на Европа. Това сочат предварителните данни на местните метеоролози. Основният виновник е топлинната вълна, наречена Луцифер.

На 11 август в Сиракуза – град по крайбрежието на италианския остров Сицилия – бяха измерени впечатляващите 48,8 градуса по Целзий.

Ако тази стойност бъде потвърдена от Световната метеорологична организация, то тя ще разбие предишния рекорд от 48 градуса, поставен в Атина през 1977 г.

Температурата е отчетена на фона на изключително силна топлинна вълна, която изпепелява Средиземноморието повече от седмица. Тя подрани и горските пожари, които унищожиха множество домове в Италия, Гърция, Алжир и Турция и дори взеха жертви, предава AFP.

Кметът на Сиракуза Франчческо Италия заяви пред вестник La Repubblica, че потенциалният температурен рекорд „ни тревожи“.

„Опустошени сме от огньовете. И нашата система – една от най-богатите и най-ценните в Европа – е изложена на риск – казва Италия. – Ние сме в пълно бедствено положение.“

От 15 юни насам пожарникарите се принудиха да се борят с 44 442 горски пожари, сочи статистика на италианското правителство. За справка – миналото лято са били 26 158.

Италианската пожарна написа в Twitter, че само в сряда вечерта до четвъртък сутринта на 12 август нейните служители са се борили с над 500 пожара в Сицилия и Калабрия, като са използвали пет самолета, за да потушат пламъците отвисоко.

Източник: Science Alert