В началото на месец юли сушата в Европа и по крайбрежието на Средиземноморието леко е намаляла, но остава на историческо високо ниво, като 41,4 процента от площите са засегнати, предаде АФП, като цитира последните данни на Европейската обсерватория за сушите. 

Статистиката е за периода от 1 до 10 юли 2023 г. и предхожда горещата вълна, от която в момента е обхваната Южна Европа. Данните се основават на аномалии при валежите, влажността на почвата и състоянието на растителността в зависимост от региона и вида на климата.

В тях обаче не са включени нивата на подпочвените води, които остават необичайно ниски в страни като Франция. Пролетните дъждове в голяма степен бяха абсорбирани от растителността в много райони.

Показателят за засушаването в Европа достигна най-високата си точка в средата на месец юни, когато 49,2% от площите беше засегнати, но оттогава намалява благодарение на валежите, пише БТА. За момента засушаването е по-малко интензивно спрямо същия период през 2022 г., когато бяха засегнати 52,9% от териториите.

Сегашният период е поредно доказателство за нарастващата честота на засушаванията в Европа, като от 2018 г. насам те надхвърлят 40% за поне един месец, отбелязва АФП. Между 2012 г., когато започват измерванията на обсерваторията, и 2017 г. Европа не е имала такива моменти.

В началото на юли страните от Централна Европа бяха най-пострадали, като в Германия бяха засегнати 75,2% от площите, а в Полша - 86,7%. Делът им достигна 79,4 на сто в Швейцария, 88,7% в Белгия и дори 100% в Люксембург.

В балтийските държави - 97% в Литва, 99,2% в Латвия и 93,9% в Естония - също бяха силно засегнати от сушата.

Страните от Южна Европа, които в момента са обхванати от горещата вълна, бяха сред най-слабо обхванатите от суша в началото на юли: 10,8% в Испания, 9,6 % в Италия и 2,2 % в Гърция. В Испания положението се нормализира след голямата пролетна суша през април и май.

Във Франция 45 на сто от земите беше засегната от суша в началото на юли. 

Данните за Европа се актуализират на всеки десетина дни, отбелязва АФП.