В следващите няколко години в Арктика може да настъпят първите летни дни без лед, с много малка морска ледена покривка, предаде ДПА, като цитира изследователи.

Арктическият лед се топи през летните месеци, намалявайки площта на замръзналия океан, а след това отново се увеличава през зимата.

Покривката обаче намалява в резултат на глобалното затопляне и според прогнозите Северният ледовит океан може да остане без лед през септември, когато достига минималното си ниво в края на лятото, пише БТА. Това обаче не означава, че няма да има лед, отбелязва ДПА. Учените определят като район без лед такъв с по-малко от един милион квадратни километра ледена покривка, което е едва 20 процента от средната минимална покривка през 80-те години на миналия век.

Тези условия ще доведат до множество последици - от засилване на затоплянето чрез намаляване на способността на белия лед да отразява топлината и ерозията на крайбрежието до влияние върху дивата природа, като например белите мечки, придвижване на нови видове риба в Северния ледовит океан, увеличаване на човешката дейност, като например корабоплаването.

В проучването на университета в Боулдър, щата Колорадо, е направен анализ на съществуващите прогнози за морския лед и данните за покривката от климатичните модели, за да се види как в бъдеще Арктика може ежедневно да се променя.

Изследването е публикувано в изданието Nature Reviews Earth and Environment. В него се казва, че най-ранният септември без лед може да настъпи в периода между 20-те и 30-те години на този век според всички сценарии за количеството на отделените парникови газове в атмосферата от човешката дейност, като е вероятно това за стане през 50-те години. 

Експертите твърдят, че всички досегашни прогнози за Арктика без лед се фокусират върху средномесечните условия през септември, но техните анализи сочат, че това може да се случи и на дневна база, а не на месечна, при това години по-рано.

Изследователите са на мнение, че първата поява на ежедневни условия без лед се очаква да се случи средно четири години по-рано, отколкото за целия месец септември, и може да се случи 10 или повече години по-рано.

Това означава, че при ежедневните спътникови наблюдения условия без лед могат да настъпят дори по-рано, отколкото при месечните модели, и потенциално през 20-те години на този век, се казва в проучването.

В изследването се казва също, че Арктика често може да остава без лед през септември в периода 2035-2067 г. при сценарии с високи емисии на парникови газове, но е възможно и леко забавяне при сценариите с по-ниски емисии.

При средно ниво на емисиите - сценарий, по който светът се движи в момента, Арктика може да остане без лед само от август до октомври, а при най-високото ниво на емисии до края на този век може да има минимални ледени условия за по девет месеца годишно.

Арктическият морски лед обаче може да се върне бързо, ако температурите се понижат, твърдят учените, цитирани от ДПА.