Нараства броят на пингвините, които умират от птичи грип в колонията на плажа Боулдърс в южната част на Кейптаун - популярен туристически район и важно място за размножаване в Република Южна Африка (РЮА), предаде Ройтерс.

Това поражда опасения за този вид и за други морски птици.

Дейвид Робъртс, клиничен ветеринарен лекар в южноафриканската Фондация за опазване на крайбрежните птици казва, че най-малко 28 от около 3000 пингвина в колонията са починали от инфекцията от средата на месец август.

"Потвърдихме птичи грип при 14 африкански пингвина от средата на август", обясни той и добави, че поне още 14 също са били заразени, но не са изследвани за вируса.

"Това е продължение на епидемията, която избухна миналата година и засегна няколко различни вида морски птици. В момента сме доста загрижени, тъй като броят на пингвините, които се разболяват и умират, се увеличава", каза още Дейвид Робъртс.

Южноафриканските власти съобщиха на 16 септември, че високопатогененият щам на вируса е подобен на този, открит миналата година при доста диви морски птици, предава БТА. Робъртс каза, че учените следят ситуацията, тъй като не е ясно как ще се развие епидемията.

"Тъй като инфекцията се разпространява между птиците, правим всичко възможно, за да намалим вирусния товар и скоростта на предаване между пингвините", обясни пред Ройтерс Алисън Кок, морски биолог в Южноафриканските национални паркове.

За да идентифицират и отстранят болните птици от колонията, южноафриканските учени извършват тестове или диагностицират пингвини по проявените от тях симптоми, каза Робъртс. След това инфектираните и мъртви птици се евтаназират и кремират в опит да се намали разпространението на инфекцията.

"Вирусът не създава почти никакъв риск за хората, но ги призоваваме след посещение ... да дезинфекцират обувките си, защото заразата се предава между различни колонии на морски птици, а също и в птицеферми", каза още Кок.