Изследователи от Колумбия заснеха как женски гърбат кит кърми детенцето си в дълбините на Тихия океан. Те се надяват, че тези редки кадри ще спомогнат за опазването на вида.

След като се отделя от майка си, 900-килограмовият „мъник“ се насочва към повърхността на водата, за да си поеме глътка въздух.

Според биолога Наталия Ботеро, директор на Фондация "Макуатикос" и член на екипа, заснел видеото, до този момент подобни кадри са улавяни само два пъти – веднъж в Индийския и веднъж – в Тихия океан.

„Хиляди учени правят опити в продължение на десетилетия и прекарват много часове в работа, но въпреки това записите на кърмене са изключителна рядкост“, допълва каза Ботеро, която представи за първи път видеото в Меделин на 22 юни. 

Видеото е заснето  благодарение на устройство, прикрепено за няколко часа към гърба на женския кит благодарение на система от вендузи. Камера и джипиес локализират кита и помагат на учените да установят как се ориентира животното, как се разполага във водния стълб и как се движи. Хидрофон записва звуците, с които контактуват майката и малкото ѝ. 

В продължение на месеци китовете живеят и се хранят в района на Антарктическия полуостров и Магелановия проток. След това хиляди китове предприемат дълго пътуване към топлите тропически води, за да се възпроизведат в коридора между Коста Рика и Перу. Между юни и ноември в колумбийски води се събират гигантски гърбати китове, които могат да достигнат 17 м дължина и тежат 40 т. 

"Гърбатите китове са защитен вид, но въпреки това пред тях има много опасности", обяснява Наталия Ботеро. "Трябва да ги изучим по-добре, за да можем да вземем мерки за опазването им." Именно благодарение на науката от 2008 г. гърбатите китове вече не са в списъка на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата. 

Източник: Science Alert