Екип от британски еколози и морски биолози от университета "Джон Мурс" в Ливърпул и Природонаучния музей установи, че морските гъби са живи ДНК-банки на подводната среда, пише Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Изследователите са открили ДНК фрагменти от риби в тъканите на тези организми. Това означава, че изследването на морските гъби може да помогне на специалистите да научат повече за рибното съобщество, живеещо в близост до тях. 

Морските гъби се срещат на океанското дъно. Те оцеляват, като филтрират хранителни вещества и кислород от морската вода, съобщава БТА. Британските учени са изследвали три вида гъби и са установили, че порестите тъкани на тези организми запазват ДНК на рибите, които обитават определен район. По този начин гъбите действат като жива ДНК-банка, която съхранява информация за местното биоразнообразие.

Благодарение на генетичната информация, събрана от гъбите, научният екип е създал карта на подводните екосистеми в северната част на Атлантически океан. Учените смятат, че събирането и анализирането на морски гъби може да направи скъпоструващите изследвания на океанското биоразнообразие много по-евтини.