Антарктида невинаги е била пуста земя от лед и сняг. Някога най-южният континент на Земята е бил дом на реки и гори, кипящи от живот, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. Nature Communications.

Използвайки спътникови наблюдения и проникващ през леда радар, учените успяват да хвърлят бърз поглед към изгубения свят на Антарктида.

Изследователите съобщават, че са открили под ледената покривка на континента огромен древен пейзаж с долини и хребети, очевидно оформен от реки, преди да бъде погълнат от ледовете преди много време, пише БТА. Този ландшафт, разположен в района на Земя Уилкс в Източна Антарктида, заема площ с размерите на Белгия или на американския щат Мериленд. Според изследователите древният  пейзаж изглежда датира отпреди поне 14 милиона години, а може би и отпреди повече от 34 милиона години, когато Антарктида навлиза във фаза на дълбоко замръзване.

"Пейзажът е като моментна снимка на миналото", казва Стюарт Джеймисън, професор по глациология в университета в Дърам, Великобритания.

"Трудно е да се разбере как е изглеждал този изгубен свят преди появата на леда, но със сигурност тогава е било по-топло. В зависимост от това колко назад във времето се връщаме, може да е имало климат, който варира от този на днешна Патагония до нещо по-близко до тропическия. Древен прашец от палмово дърво е открит в Антарктида, недалече от крайбрежието на нашия изследователски обект", добавя Джеймисън.

Подобна среда вероятно е била дом на диви животни, въпреки че фосилните данни за региона са твърде непълни, за да разкрият кои представители на животинското царство са го обитавали.

Ледът над древния ландшафт е с дебелина около 2,2-3 километра, според съавтора на изследването Нийл Рос, професор по полярни науки и геофизика на околната среда в университета на Нюкасъл, Великобритания.

Изследователите казват, че земята под този лед е по-малко позната дори от повърхността на Марс. Според тях един от начините за разкриване на нейните тайни е да се пробие ледът и да се вземе проба от седиментите под него. Така могат да бъдат набавени доказателства за древната флора и фауна, както е направено с проби, взети от Гренландия.

За целите на новото изследване са използвани сателитни наблюдения на ледената повърхност, която на места следва контурите на погребания ландшафт, и данни от проникващ през леда радар.  

Някои предишни проучвания разкриват по подобен начин древни пейзажи под леда на Антарктида, включително планини и възвишения. 

Откритият в новото изследване ландшафт е първият от този тип.

"Той е бил променян от различни процеси, повлияни от реките, тектониката на плочите и заледяването в продължение на много дълъг геоложки период от време", казва Рос.

Точно преди 34 милиона години пейзажът и флората на Антарктида вероятно са приличали на днешните дъждовни гори със студен умерен климат в Тасмания, Нова Зеландия и Патагония, допълва ученият.

Антарктида някога е била част от суперконтинента Гондвана, който е обхващал и днешните Африка, Южна Америка, Австралия, Индийския субконтинент и Арабския полуостров, но в крайна сметка се е отделила и изолирала в геоложки процес, наречен тектоника на плочите.

Изследователите смятат, че когато климатът на Антарктида е бил по-топъл, реките са текли през новооткрития ландшафт към континенталната брегова линия. Когато климатът се е охладил, са се образували малки ледници на хълмовете до реките, а долините са станали по-дълбоки в резултат на ледниковата ерозия.

В резултат на по-нататъшно захлаждане се е образувала ледена покривка, която е покрила целия континент, затрупвайки всички съществуващи преди това ледници. Така ландшафтът се е запазил, вероятно в продължение на 34 милиона години, казва Джеймисън. 

Изследването е публикувано в Nature Communications.