Ново проучване установи, че преразпределението на масата от топящите се полярни ледове променя самата скорост, с която се върти планетата.

Всъщност при сегашния темп на топене високосната секунда, планирана за изваждане от координираното универсално време през 2026 г., за да се гарантира, че то е в крак с променящото се въртене на Земята, ще бъде необходима едва през 2029 г., казва геофизикът Дънкан Агню от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Преместването на времето назад може да не звучи като голяма работа - все пак това е само една секунда - но глобалното измерване на времето е изключително прецизна и строга област, на която разчитат много приложения - от комуникациите до мрежовите изчисления и финансовите пазари.

Освен това е необходима голяма маса, за да се промени въртенето на Земята. Откритието демонстрира колко сериозна е станала ситуацията.

"Ако топенето на полярните ледове не се беше ускорило напоследък, този проблем щеше да възникне 3 години по-рано", пише Агню в статията си. "Глобалното затопляне вече се отразява на глобалното измерване на времето."

Координираното универсално време (UTC) е система, основана на стотици атомни часовници, около които се регулират всички останали часовници.

Тъй като въртенето на Земята не е постоянно, един толкова прецизен часовник като атомния в крайна сметка ще се размине с времето, което съблюдаваме на Земята. Затова на всеки кръгъл час към UTC се добавя високосна секунда, за да се изравни връзката му с международното атомно време или TAI.

Досега не се е налагало да се изважда високосна секунда от UTC, но през 2022 г. Земята преживя най-краткия ден, регистриран някога, което доведе до спекулации и потенциални планове за отрицателна високосна секунда през 2026 г.

Антарктида, заснета от космоса от орбиталния апарат "Галилео" на NASA през 1990 г. Източник: NASA/JPL

От 2016 г. насам не сме имали нужда от корекция на високосна секунда, но перспективата за отрицателна високосна секунда накара някои хора да се притеснят за ефекта върху нашите технологии.

Както отбелязва Агню, "много системи вече разполагат със софтуер, който може да приеме допълнителна секунда, но малко, ако изобщо има такива, позволяват премахването на секунда, така че се очаква отрицателната високосна секунда да създаде много трудности".

Тъй като напоследък се забелязва, че въртенето на Земята прави някои странни неща, Агню решава да разгледа в по-голям мащаб ъгловата ѝ скорост - начина, по който се променя въртенето ѝ през последните години, и разпределението на масата на повърхността ѝ.

Гравитацията на Земята се следи постоянно от спътници, които обикалят около Земята, измервайки промените между техните орбити и разстоянията между тях, тъй като те се влияят от регионалните вариации в гравитацията на земната повърхност. Тъй като гравитацията е пряко свързана с масата, това може да разкрие къде е концентрирана масата.

Агню изучава промените в гравитационното поле на Земята и измерванията на скоростта на въртене на планетата. Той установява, че топенето на ледените шапки оказва силно изразено влияние върху въртенето на Земята. Когато ледът в Гренландия и Антарктида се топи, той се влива в океаните, преразпределяйки масата и променяйки съвсем леко въртенето на планетата.

Въз основа на тази информация Агню установява, че до 2029 г. ще е необходима отрицателна високосна секунда.

Системата за високосна секунда е въведена в началото на 70-те години на миналия век, когато въртенето на Земята е било най-постоянният метод за отчитане на времето. От няколко десетилетия обаче това не е така и се обсъжда възможността за промяна на правилата, за да се прекъсне връзката между UTC и TAI. Агню предлага по-неотложна промяна: никога да не се допуска отрицателна високосна секунда.

Ускоряването на преноса на маса на Земята поради топенето на полюсите може да отложи проблема с отрицателната високосна секунда за момента, но също така увеличава вероятността в бъдеще да се наложи да се добавят високосни секунди, отбелязва Агню.

"Глобалното затопляне и глобалното измерване на времето станаха неразривно свързани и може в бъдеще тази връзка само ще се засилва“, ", пише той.

Неговите открития са публикувани в Nature.

Източник: Science Alert