Най-вероятно никога през живота си не сте виждали мравка толкова отблизо. Сега обаче, благодарение на тази невероятна фотография на Юджениус Кавалиаускас (Eugenijus Kavaliauskas) от Литва, която на пръв поглед прилича на кадър от някой епичен фентъзи филм като „Властелинът на пръстените“, вече имате тази възможност.

Снимката е почетена с титлата „Забележителна фотография“ (Image of Distinction) в тазгодишното издание на Small World Photomicrography Competition, организирано от Nikon. Лесно е да видим защо. Кадърът придоби изключително широка популярност и в Reddit.

На снимката се виждат ясно долните челюсти и антените на Camponotus – често срещана дърводелска мравка. Тя гнезди в дървесината (предимно в горските среди) и се храни с мъртви насекоми, нектар и ма̀на (сладък секрет, богат на захари и отделян от листните въшки).

Снимка: Юджениус Кавалиаускас (Eugenijus Kavaliauskas) / Nikon Small World

Фотографията е изрязана по изключително хитър начин. Според „Вашингтон поуст“ онази част от лицето на мравката, която прилича на кървавочервени очи, всъщност са основите на антените, докато това, което наподобява жълти зъби, са малки косъмчета, които мравката използва, за да усеща средата наоколо.

Снимката е направена през микроскоп с 5-кратно увеличение. Използвана е и техника за отразяване на светлината, благодарение на която изпъкват и най-малките детайли от мравката.

Можете да разгледате още невероятни снимки на Кавалиаускас в неговия профил в Instagram.

„Винаги търся детайли, сенки и невидими ъгли“, казва той пред Insider. „Основната цел на фотографията е да бъдеш откривател. Впечатлен съм от шедьоврите на Твореца и от възможността да зърна божиите творения.“

Още 56 други фотографии бяха удостоени с приза „Забележителна фотография“ от съдиите. Струва си да ги разгледате – сред тях откриваме снимки на ембриони, люспи на пеперуди, кости на динозаври и т.н.

Големият победител тази година пък са Григорий Тимин и Мишел Милинкович от Университета на Женева в Швейцария, които заснемат ръчичката на ембрион на мадагадскарски дневен гекон (Phelsuma grandis).

„Всяка година Nikon Small World получава огромен брой снимки, направени с микроскоп, които се отличават с невероятна научна техника и художествено майсторство“, заяви Ерик Флем от Nikon Instruments. „И тази година не бе изключение.“

Източник: Science Alert