Преди хиляди години пустинята Сахара е приличала по-скоро на савана. Тук са бродили жирафи, хипопотами и крокодили. Фермери са оставяли добитъка си да пасе, а хората са ловяли и консумирали огромни количества риба.

В централна Африка се е намирало и огромно езеро – по-голямо дори от Каспийско море, най-големият безотточен басейн на планета. Т.нар. Мега Чад се е простирал на цели 400 000 квадратни километра.

Преди около 7000 години тази мокра и влажна земя обаче се превръща в едно от най-негостоприемните места на Земята, а именно – в пустинята, която всички познаваме днес. Езерото Чад все още съществува, но то е бледо подобие на старата си същност.

Днес NASA показа какво точно е останало от него, като публикува една невероятна негова снимка в секцията „Снимка на деня“.

Според учените трансформацията на Мега Чад в това, което виждаме днес (около 350 квадратни километра), е продължила няколко стотин години. Близо 40 млн. души разчитат на езерото за прясна вода и ресурси, тъй като то граничи с Чад, Камерун, Нигер и Нигерия. Ето защо прекомерната му употреба, както и продължителните суши, довеждат до допълнителното му смаляване.

Източник: IFLScience