Учени откриха, че слюнката на восъчните молци, които се хранят с пчелния восък на кошерите, съдържа ензими, необходими за бързото разграждане на найлоновите торбички, предава The Guardian.

Тези ензими са първите, които успяват да разградят полиетилена за броени часове при стайна температура (без допълнително затопляне или радиация). Те биха могли да спомогнат за създаването на евтини и ефективни начини за рециклирането на пластмасата.

Откритието е направено по случайност, след като един от учените, който в свободното си време се занимава с пчеларство, почиства заразен с восъчни молци кошер и открива, че ларвите са започнали да пробиват дупки в найлоновите торбички. Изследователите казват, че тяхното изследване показва, че слюнката на насекомите вероятно представлява „склад за разграждащи ензими, които биха могли да променят коренно почистването на отпадъците“.

За разлагане на пластмасата е необходим кислород, който прониква в полимера. Този процес се нарича оксидация. Сега учените разкриват, че ензимите в слюнката на восъчните ларви завършват процеса за часове без нуждата от предхождащи действия като затопляне или радиация. 

Това променя парадигмата на биодеградацията на пластмасата, казва молекулярният биолог Федерика Бертокини от Испанския национален научен съвет. Тя е ръководител на екипа, направил изследването. 

Пластмасата е съставена от полимери и може да издържи години, десетилетия и дори столетия. След време може да се разпадне на малки парчета, които стават източник на микро и наночастици. Частиците могат да бъдат намерени навсякъде – например около Антарктида, в дъждовната вода, във водата, която тече от крановете. Пластмасата не е само замърсител, но и източник на сериозни здравословни проблеми при хората. 

Полиетиленът е създаден през 1933 г. Той е евтин и издръжлив материал, който е подходящ за опаковане на храна, пазарски торби и други улеснения в ежедневието. 

Восъчните червеи - Galleria mellonella, се смятат за истинско бедствие от пчеларите. Ларвите на молеца се хранят с пчелен восък, полени и мед. Понякога ядат и ларвите на пчелите. 

Идеята на учените е ензимите, съдържащи се в слюнката на ларвите на восъчния молец, да бъдат произвеждани синтетично. Това би бил начин да се намали съдържанието на пластмаса в околната среда. Според Бертокини така пластмасата може да се разлага в контролирани условия. Ефектът ще бъде намаляване на микрочастици в природата, казва Клементе Фернандес Ариас, съавтор на изследването. 

Изследването е публикувано в Nature Communications.