Един леко претенциозен слон от Берлинската зоологическа градина се научи да обелва банани, но използва своята уникална суперсила единствено и само върху онези плодове, които вече са започнали да придобиват кафяв цвят. Според изследователите Панг Фа вероятно е усвоила това умение, докато е наблюдавала своите пазачи (въпреки че нито един от тях не се е опитвал да я учи на това).

Учени, които описват невероятната способност на Фа, казват, че тя ги „бели по-бързо от хората чрез една отчасти стереотипна последователност от действия: разчупва банана, изтръсква и събира съдържанието и изхвърля кората".

"Разклащането и обелването се повтарят, докато в кората не остане никаква или малко пулпа, а остатъците се проверяват многократно с върха на хобота", съобщават те.

Фа обаче не си губи времето с всички банани. Всъщност когато изследователите започват да я наблюдават, първоначално смятат, че предпочитанията ѝ за белене са напълно случайни. "В продължение на седмици предлагахме на Фа банани, без тя да обели нито един", пишат те.

В крайна сметка обаче установяват, че подбира бананите, които да обели, в зависимост от тяхната зрялост. Например игнорира изцяло зелени или жълто-зелени, но обелва 82% от жълто-кафявите "и по-голямата част от кафявите".

Обикновено слоновете ядат зелени и жълти банани цели - с кожата и всичко останало, но отхвърлят кафявите банани.

Странно е, че поведението на Фа по отношение на бананите се влияе силно и от социалния контекст и тя е далеч по-малко склонна да демонстрира таланта си да бели банани, когато е в компанията на други слонове. Например когато вечеряла заедно с дъщеря си Анчали и друга женска азиатска слоница на име Дръмбо, тя изяждала повечето жълто-кафяви банани цели с изключение на последния банан, който обелила.

Макар че слоновете са известни с впечатляващите си познавателни способности и изключително сръчните си хоботи, изследователите твърдят, че животните не се славят с умението си да белят банани. "Изглежда, че африканските слонове са в състояние да интерпретират човешките жестове на посочване и да класифицират човешките етнически групи", пишат те, "но сложни манипулативни поведения, произхождащи от човека, като описаното тук белене на банани, изглежда са наблюдавани само в редки случаи."

В желанието си да обяснят необичайните способности на Панг Фа, авторите съобщават, че когато за първи път пристига в Берлинската зоологическа градина през 1987 г., Фа е била отглеждана от хора, които "постоянно са я хранели с обелени банани и са ги белили директно пред нея". Поради това изследователите подозират, че тя  просто е придобила способността да обелва банани чрез "учене чрез наблюдение".

"Открихме много уникално поведение", казва авторът на изследването Майкъл Брехт в изявление. "Това, което прави беленето на банани от Панг Фа толкова уникално, е комбинация от фактори - сръчност, бързина, индивидуалност и предполагаем човешки произход - а не един-единствен поведенчески елемент."

Въпреки дарбите на Панг Фа авторите отбелязват също така, че нито един от другите слонове в Берлинската зоологическа градина - включително дъщерята ѝ - изглежда не е научил този трик от нея. Това предполага, че умението не се предава лесно сред слоновете, което прави самоуките способностите на Фа още по-впечатляващи.

Изследването е публикувано в Current Biology.

Източник: IFLScience