Както без съмнение знаете, този уикенд предстои най-новото издание на Софийския фестивал на науката.

Все още не сте решили кое точно събитие да посетите? Защо не пробвате Скуба водолази в Антарктика?

Водолазното гмуркане е важен способ за извършване на изследователска дейност – то дава достъп до проби от морето, нужни за проучванията в Антарктика. Но в полярните води, където температурата може да падне до -1.8ºC, се изисква изключителна предпазливост при гмуркане, много строги мерки за безопасност и отлична подготовка.  

Д-р Хавиер Кристобо разказва за оборудването, техниките и трудностите при провеждането на изследователска работа чрез гмуркане, като стъпва на натрупан опит от 130 гмуркания в ледени води. В срещата с него ви очакват и впечатляващи фотографии и видеа, заснети под водата. Кристобо е бил осем пъти в Антарктика като ръководител на испанските водолазни екипи, директор е на Океанографския институт в Хихон, Испания, доктор е по морска биология и е автор на над 110 научни статии и няколко книги.

На английски език с превод на български.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в София Тех Парк. 

По повод Конференцията на ООН за изменение на климата 2021 г.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Пълната програма на фестивала можете да разгледате ТУК.