Има ли надежда за по-добро утре за планетата и всички нас? Какво свързва климата с глетчерите, морските нива, найлоновите торби и разнообразието на видовете? Къде търсим извънземен живот, как се сърфира във Вселената и има ли вода в Космоса? Как самотата и микробите се отразяват на мозъка ни? Какви са иновациите от последната година? Могат ли технологиите да помогнат в борбата с фалшивите новини? Над 100 учени от 12 държави ще се срещнат с публиката на ХI Софийски фестивал на науката в двудневна присъствена програма на 15 и 16 май в София Тех Парк и на 17 и 18 май онлайн за училищата в цялата страна.

В средата на месец май, при спазване на всички изисквания за безопасност и противоепидемични мерки, в София Тех Парк и онлайн ще се проведе ХI издание на Софийския фестивал на науката. Резервациите за училищната програма вече продължават повече от месец, отворена е и системата за билети и безплатни пропуски за основната програма.

Благодарение на партньорите ни сред повече от 100-те учени, които ще участват във фестивала, са легендарната приматоложка д-р Джейн Гудол, физикът Марко Драго, който пръв улавя слабия сигнал на гравитационните вълни, астрофизичката проф. Джослин Бел Бърнел, която открива пулсарите и така отваря хоризонти пред нов клон в астрофизиката, и други изтъкнати учени от цял свят, както и българските изследователи със световна кариера – астрономът проф. Димитър Съселов, египтологът проф. Сергей Игнатов, докторът по компютърни науки Преслав Наков. Тази година присъствието на жени учени във фестивалната програма е особено ярко.

Основните теми през 2021 г. са надвисналата климатична катастрофа, човешкото психично здраве и проучването на Космоса и света около нас. Наред с това ще отбележим редица бележити годишнини, ще има иновации от различни области, няколко изложби и нови книги.

В навечерието на Конференцията на ООН за климатичните промени COP26 поставяме специален акцент на темите за чистия въздух, чистия транспорт и опазването на биологичното разнообразие. Някои от събитията, свързани с това най-голямо предизвикателство пред човечеството, включват:

„Защо имам надежда за едно по-добро утре“ – дигитална среща с д-р Джейн Гудол;

„Джейн Гудол: Надеждата“ – прожекция на документалния филм на National Geographic;„Моят живот с шимпанзетата“ от Джейн Гудол – ИК „Жанет 45“ отпечатва книгата на български език специално за фестивала

„Какво е повишаването на морското ниво и какво означава?“ – Робърт Никълс, директор на Центъра за климатични проучвания Тиндал, Обединено кралство;„Скуба водолази в Антарктика“ – д-р Хавиер Кристобо (Испания);

„Глетчерите – перфектни термометри“ – Леа Хартл (Австрия);

„Морската трева – ливада, пълна с живот“ – Пер Мокснес (Швеция);

„Прераждането на отпадъците“ – Златина Димитрова и Пламен Иванов;

„От нищо нещо“ – работилница на Гьоте-институт София;

„За прилепите и хората“ – Ния Тошкова;„(Не)познатато Черно море“ – Стефания Клайн;

„Антропоцен“ – д-р Димитър Желев;

зона „РЕстарт“ и кампанията срещу пластмасата RЕset Plastic на Kaufland;

След година, в която човешкото здраве беше неизменна, най-важна новина всеки ден и навсякъде по света, поглеждаме към редица здравни теми:

„Самотата, мозъкът и ние“ – д-р Ливия Томова, Колежа Хенслоу, Кеймбридж, Обединено кралство;

„Сега ме виждаш, а сега – не“ – д-р Оршоя Байер-Молнар, Института „Конрад Лоренц“, Австрия;

„Микроби за ментално здраве“ – д-р Саймън Спичък, Университетски колеж Корк, Ирландия;

„Коекзистенция“ – д-р Петър Ефтимов, СУ „Св. Климент Охридски“;

„Танцът на живота“ – Роджър Хайфийлд, научен директор на Science Museum Group в Обединеното кралство;

„Биосензорите – лаборатория в джобен формат“ – д-р Господинка Гичева, МГУ „Св. Иван Рилски;

„Здрави хора на здрава планета“ и „Охлювът лечител“ – проф. Павлина Долашка, Институт по органична химия с Център по фитохимия – БАН;

- „Научни монолози“ – хумор и знание за психично здраве от Big Van Ciencia (Испания);

„Супергерои по Дейвид Боуи“ – д-р Тома Щилиянов.

Покоряването на Космоса и изучаването на Вселената продължават да са едни от най-важните теми за мнозина. В годината, в която честваме 60-годишнината от полета на Юрий Гагарин и 450-годишнината от рождението на немския астроном Йохан Кеплер, обръщаме внимание на: 

„Извънземен живот – нови насоки в търсенето“ – проф. Димитър Съсълов, Харвардски университет;

40 години обсерватория „Рожен“ – гл. ас. Георги Латев, Института по астрономия с НАО – БАН;

„Полетът на космическите мечти“ – д-р Дороти Меткалф-Линденбургер, НАСА;

„Отвъд Големия взрив“ – проф. Жоао Магейжо, Импириъл колидж Лондон, Обединено кралство;

„Сърфиране във Вселената“ – Марко Драго, Университета „Ла Сапиенца“, Италия;

„Три жени астрономи и една база данни“ – проф. Джослин Бел Бърнел, Университета Кеймбридж;

„Кацни на Международната космическа станция“ с „Академия Роботика“;

„Ракетните двигатели“ – гл. ас. д-р Димитър Гинчев и Исак Кантер, ТУ – София;

„Българската космическа техника“ – Антон Оруш и Никола Каравасилев;

„Водата в Космоса“ – Никола Каравасилев;

„Кометите“ – Пенчо Маркишки, СУ „Св. Климент Охридски“ и Института по астрономия – БАН.

Изучаването на света около нас отбелязваме с: 

„Рамзес Велики и храмът в Абу Симбел“ – проф. Сергей Игнатов;

„Археология с Астерикс и Обеликс – Марчин Гостковски (Полша);

„Палеоботанична работилница“ – доц. д-р Владимир Бозуков, БАН, и Снежина Попова, СУ „Св. Климент Охридски“;

„Еволюция на еволюцията“ с Виолета Желязкова и д-р Славил Пейков;

„Жените на Антарктида“ – Виделина Начева, Гергана Георгиева, Деница Апостолова и Ралица Събева;

„Кулинарна математика“ – Ралица Манчева.

И още в програмата:

XV национален финал на „Лаборатория за слава FameLab All Stars“;

„Фалшивите новини – как да ги разпознаем още преди да са написани?“ – д-р Преслав Наков;

„Да общуваш с Другия“ – разговор със списанието за фантастика и футурология ShadowDance по повод 100-годишнината от рождението на Станислав Лем;

- Награждаване на победителите в Третото състезание по компютърна лингвистика 2021.

Това са само акценти и част от темите на Софийския фестивал на науката 2021. Пълната програма можете да намерите онлайн тук.

Изложби, експерименти и демонстрации

Наред със събития на сцена, фестивалът предлага изложби, научна книжарница и много щандове с експерименти и демонстрации, където можете да видите и изпробвате науката в действие. Към зоните „Откривател“, „Наука“, „Изложби“, „Научна книжарница“, „Наука из града“, добавяме и зона „РЕстарт с Kaufland“ и зона „Радио и кинолюбители с Neterra“. Изложбените зони са със свободен достъп, разгледайте ги онлайн.

Училищна програма

На 17 и 18 май ще се проведе училищната програма за организирани групи от ученици с техните преподаватели. Създадени специално за по-млада публика, тези едновременно забавни и образователни събития предлагат атрактивни обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география. Пълната училищна програма можете да намерите онлайн тук.

Билети и пропуски

Достъпът до изложбите и шатрите с експерименти е свободен. Повечето от събитията са безплатни, а входът за около 20% от тях продължава да е на символичната цена от 5 лв. 

Резервирането на места за безплатните събития, както и закупуването на билети става през една и съща онлайн система, достъпна от сайта на фестивала