Ново (и честно казано очарователно) изследване се възползва от прозрачните екзоскелети на младите скачащите паяци, за да проучи по-подробно техните очи по време на сън. То открива доказателства за бързо движение на очите (REM) – един от четирите стадия на съня, в който сънуваме.

Как точно изглежда спящ паяк?

„Обикновено всяка нощ паяците си намират добро място, на което да се спуснат – обяснява д-р Даниела Рьослер, водещ автор на изследването, от института за поведение на животните "Макс Планк". – Те си създават малки копринени котви по зигзагообразен начин и се спускат, докато се придържат към копринената нишка с един от задните си крака.“

„Първо, често започват да се почистват – потъркват крачетата си едно към друго, чистят очите си и т.н. Понякога си похапват нещо дребничко, докато висят във въздуха. В края на краищата обаче престават да се движат. Впоследствие, на доста равни интервали, можем да наблюдаваме своеобразни активни фази, но с некоординирани движения. Това са или периоди на забележими трепкания на коремната област, слюнчестата област или конкретен крак, или нещо по-екстремно (някои или всички крака са свити по такъв начин, че паякът изглежда мъртъв).“

Рьослер и колегите ѝ решават да проверят какво точно се случва с паяците по време на тези фази, които наподобяват сън – когато животинките са свили крачетата към тялото си и потрепват. Ето защо те решават да проучат по-внимателно прозрачните тела на младите скачащи паяци.

Скачащите паяци не могат да движат очите си като нас. Те обаче имат ретинални тръбички, които местят в случаите, в които искат да настроят взора си. Учените наблюдават именно това движение през нощта при 34 млади скачащи паяка.

Кадрите разкриват, че ретиналните тръбички на паяците се движат на регулярни интервали по време на съня. Освен това тези периоди се асоциират и с трепкания по краката (две неща, които се срещат при REM съня и при други животни). Сходно поведение се забелязва и при възрастните паяци.

Според Рьослер това са първите преки доказателства за REM сън при земни безгръбначни.

Интересното е, че видими движения се наблюдават само при най-големия чифт очи на паяците. При другите три двойки не е забелязано подобно нещо. Рьослер обаче обяснява, че макар и вторичните очи да имат някакви мускули, те вероятно също се движат, но по начин, който методологията на изследването не може да засече. Тя се надява, че това е нещо, което ще бъде проучено по-подробно при бъдещо изследване.

И така, сънуват ли паяците? Учените все още не могат да отговорят категорично на този въпрос. Рьослер обаче смята, че това действително се случва.

„След като наблюдавах стотици паяци, аз лично нямам никакво съмнение, че те сънуват – така, както никой не би се съмнявал, докато гледа котки или кучета, че те също сънуват“, обяснява Рьослер. „Дали обаче ще успеем да докажем научно, че случаят е такъв? Ще видим.“

Каква е следващата стъпка на учените?

„Да докажем, че сънуват“, казва Рьослер. Освен това тя се надява, че ще може да разбере по-добре и екологичните, еволюционните и функционалните аспекти на съня – едно слабо изучено, но вероятно изключително универсално поведение в царството на животните.

Изследването е публикувано в PNAS.

Източник: IFLScience