Риба скат, която от години живее в аквариум без мъжки представител на вида, е бременна и се очаква да роди в следващите две седмица, предаде Асошиейтед прес. 

Шарлот, ръждива риба скат с размерите на чиния за сервиране, е прекарала по-голямата част от живота си в аквариум в планинския град Хендерсънвил, щата Северна Каролина. 

Тя е 3700 км от естественото си местообитание под вълните край Южна Калифорния. И не е споделяла аквариума с мъжки представител от своя вид от поне осем години. 

И все пак природата е намерила начин, казва собственикът на аквариума: Шарлот е бременна с до четири малки и може да роди в следващите две седмици, пише БТА. "Ето нашето момиче казва: "Хей, честит Свети Валентин! Нека да имаме няколко малки", каза Бренда Реймър от аквариума, намиращ се на главната улица в центъра на Хендерсънвил. 

Експерт по рибите скат заяви, че е невъзможно Шарлот да се е чифтосала с някоя от петте малки акули, които споделят аквариума й, въпреки че местни медии предположиха, че случаят е такъв, след като Реймър се пошегува за възможна междувидова връзка.

Малкият аквариум се управлява от образователната организация с нестопанска цел на Реймър - Team ECCO, която насърчава местните ученици и други да се интересуват от наука, отбелязва Асошиейтед прес. 

Най-големият урок засега е върху партеногенезата: вид безполово размножаване, като потомството се развива от неоплодени яйца, което означава, че няма генетичен принос от мъжки пол. 

Това рядко срещано явление може да се появи при някои насекоми, риби, земноводни, птици и влечуги, но не и при бозайници. Документирани примери са калифорнийски кондори, комодски варани и жълтокоремни морски змии, припомня Асошиейтед прес. 

Кади Лайънс, учен в аквариум в Атланта, която не е ангажирана с този в Северна Каролина, каза, че бременността на Шарлот е единствен документиран пример, който й е известен за този вид - кръгли скатове. 

Лайънс обаче изобщо не е шокирана. Други видове акули и скатове, които често се групират заедно, са имали такива бременности под човешки грижи.  

"Не съм изненадана, защото природата намира начин това да се случи", казва тя. 

Лайънс обясни, че тези животни не се клонират. Вместо това яйцеклетката на женската се обединява с друга клетка, предизвиква клетъчно делене и води до създаването на ембрион. 

"Не знаем защо се случва това", казва Лайънс. "Само че това е един наистина чист феномен, който те изглежда могат да направят." 

Реймър каза, че тя и другите служители в организацията с нестопанска цел първоначално са помислили, че Шарлот има тумор, когато забелязали издутина на гърба, която "се увеличава като бисквита". Но ултразвукът показал, че тя е бременна.

В момента Шарлот живее в резервоар с вместимост около 8300 литра. Реймър каза, че се надяват да получат резервоар с почти два пъти по-голям размер, за да могат да настанят потомството. Те искат също така да поставят камери, за да могат хората да ги гледат.