Температурата на водата на повърхността на световния океан счупи годишния си рекорд през април и оттогава остава на безпрецедентно високи нива на затопляне - тревожен, но не и изненадващ феномен за учените, който показва как човешката дейност е превърнала океаните в "бомба със закъснител" на глобалното затопляне, съобщи АФП.

В началото на април средната температура на повърхността на океаните, включително и на полярните води, достигна 21,1 градуса по Целзий, с което бе подобрен предишният рекорд от 21 градуса от март 2016 г., сочат данни на Националната агенция за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), пише БТА. Макар средната стойност да отбеляза лек спад в края на април заради природния цикъл в края на зимата, в продължение на шест седмици температурите поддържаха стойности над характерните за сезона.

Това води до морски горещи вълни на регионално ниво, които действат като подводни пожари, способни да увредят необратимо хиляди квадратни километри подводни гори например от водорасли ламинария, посидония или корали, каза Жан-Батист Сал, океанолог в Националния център за научни изследвания в Париж, Франция.

Той посочи, че най-впечатляващ е ръстът на температурите на повърхността на водите на Тихия океан по централноамериканското крайбрежие. Аномалията засяга и големи райони в северната част на Тихия океан, както и атлантическите крайбрежия на Южна Европа и Западна Африка.

"Не е изненадващо, че океаните се затоплят, наблюдава това година след година с напълно зашеметяващо темпо", каза Сал. Той посочи, че "като гъба океанът поглъща над 90 на сто от увеличението на температурите, причинено от човешката дейност".

Въздействието не се ограничава само върху морското разнообразие. "Ще има увеличаване на изпаренията и висок риск от повече интензивни циклони", обясни океаноложката Катрин Жандел за АФП. Тя добави, че са възможни последици и за океанските течения. По-топлите води действат като бариера, която забавя газовия обмен и намалява абсорбирането на парникови газове, получени в резултат на човешка дейност.