Франция усети последиците от своите ядрени тестове през 60-те под формата на радиоактивен прах от пустинята Сахара.

През февруари наситени с прах ветрове от Сахара преминаха на север над Испания, Франция, Великобритания и Ирландия. Освен че придадоха златист оттенък на вечерното небе в някои части на Европа, те допринесоха и за лек, но забележим радиационен пик. Според ACRO (Асоциацията за контрол на радиоактивността на Запад) този радиоактивен прах може да се свърже пряко с колониалното минало на Франция и по-специално – с тестовете на атомни бомби през периода на Студената война.

Преди Алжир да извоюва своята независимост от френската колонизация през 1962-ра, Франция е използвала големи части от пустинята Сахара за тестове на атомни бомби. На 13 февруари 1960-та в алжирска Сахара Франция извършва операция с кодовото название „Син тушканчик“. Това е първият френски атмосферен тест на ядрено оръжие. Впоследствие са изпълнени и множество подземни тестове в същия регион. Те излагат както местните жители, така и самите френски войници на радиация, която продължава да витае из пустинята и до ден днешен.

Според анализ на ACRO скорошният радиационен пик над Франция е пряко свързан с тези тестове на атомни бомби. Изследователите взимат проби от праха от Сахара, попаднал върху стъклата на автомобилите, и установяват наличието на цезий-137 – радиоактивен изотоп, който принципно не се среща в пясъка на пустинята Сахара. Образува се най-често при ядреното деление на уран-235 в ядрените оръжия.

На фона на тази радиоактивна сигнатура ACRO твърди, че пикът на радиоактивност през Февруари най-вероятно е свързан с френските ядрени тестове, проведени в началото на 60-те години на миналия век в алжирска Сахара.

„Радиоактивното замърсяване, което все още наблюдаваме на дълги разстояния дори и 60 години след ядрения взрив – ни напомня за трайното радиоактивно замърсяване в Сахара, за което Франция носи пряка отговорност“, казват от ACRO в свое изказване.

За щастие, повишените нива на радиоактивност над части от Европа са били съвсем леки и не са представлявали риск за общественото здраве.

Не само в Сахара обаче са били провеждани ядрени тестове. В периода 1945-1980 САЩ, СССР, Великобритания, Франция и Китай извършват най-малко 520 атмосферни ядрени тестове, достигащи стратосферни нива. Един от най-силно засегнатите райони на планетата е атолът Бикини – тук са взривени най-малко 23 ядрени оръжия от САЩ в периода 1946-1958 (включително „Касъл Браво“ – най-мощното термоядрено оръжие, тествано някога от САЩ).

Източник: EuroNews

Gallery

Снимка: Michael Grund / Shutterstock