Когато говорим за ядрени оръжия, вероятно първото, което ви идва на ум са разрушителните атаки над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

Тези бомбардировки промениха света завинаги, но е отрезвящо да имаме предвид, че от първия тест през 1945 г. около 2475 ядрени бомби са били детонирани по света и оттогава насам те са станали значително по-мощни.

Вероятно не е изненадващо, че над 85 процента от тези ядрени детонации са извършени само от две страни – САЩ (1132 бомби) и бившия Съветски съюз (981).

Единствените два случая, когато ядрените бомби са били взривени по време на война, са атаките над Хирошима и Нагасаки, но ако това се случи с наличните днес ядрени оръжия, можем да се сбогуваме със Земята.

Както обяснява видеото на RealLifeLore, което ще видите по-долу, на 6 август 1945 година, бомбата в Хирошима създава експлозия от 15 килотона (равняващи се на 15 000 тона тротил), а три дни по-късно Нагасаки претърпява експлозия от 21 килотона.

Но в арсенала на САЩ в момента има бомба, известна като B83, която може да произведе взрив от 1,2 мегатона.

Ако поставим това в перспектива: 1 мегатон е равен на 1 милион това тротил, което означава, че B83 може да произведе взрив 80 пъти по-мощен от бомбата над Хирошима.

И ако това вече не ви е разтревожило достатъчно, какво ще кажете за височината на ядрената гъба?

Както можете да видите във видеото по-долу, ако сравните височината на ядрената гъба, която би създала  B83 със средната височина, на която летят пътническите самолети или не кой да е връх, а Еверест, нещата изглеждат още по-стряскащи.

А B83 дори не е най-голямата бомба, тествана някога от САЩ. Тази титла принадлежи на Касъл Браво, която произважда взрив от 15 мегатона – или 1000 пъти по-мощен от бомбата над Хирошима.

Но дори това бледнее в сравнение с най-голямото ядрено оръжие детонирано някога, продължава видеото.

През октомври 1961 г. Съветският съюз детонира най-голямата експлозия в историята, когато пуска т.нар. „Цар Бомба“ на остров Нова земя в Северния ледовит океан. Експлозията от 50 мегатона е 33 333 пъти по-мощна от тази над Хирошима.

Взривът е толкова силен, че е счупил прозорци в Норвегия и Финландия, а ударните вълни са обиколили земното кълбо три пъти. И това не е дори половината – буквално. По това време Съветският съюз обявява плановете си два пъти по-мощна от нея.

И ако искате още една причина за сериозна тревога: знаете ли колко ядрени оръжия съществуват днес в света? Около 15 600. Достатъчни, за да разрушат планетата десетки пъти.

Вижте още във видеото по-долу.

Източник: Science Alert