Вече е неизбежно прагът от 1,5 градуса Целзий на затопляне на планетата да бъде надхвърлян постоянно в продължение на години и вероятността е едно към две това да се случи само след седем години, предупредиха учени от Глоубъл карбън проджект (Global Carbon Project), призовавайки за действия, предаде АФП.

Според изследването им, представено на срещата на ООН за климата в Дубай, емисиите на въглеродния диоксид от използването на въглища, газ и нефт за отопление, осветление и транспорт в света ще достигнат нов рекорд през 2023 г.

През 2015 г. с Парижкото споразумение световните лидери си поставиха за цел да не надвишават прага от 1,5 градуса Целзий, за да бъдат избегнати повтарящи се горещи вълни и сериозни, дори необратими промени, нанесени на природата от човешката дейност, пише БТА. "Лидерите, които ще се срещнат на КОП28, ще трябва да се споразумеят за бързо намаляване на емисиите на изкопаеми горива", казва британският климатолог Пиер Фридлингщайн, който ръководи изследването с участието на 150 специалисти от цял свят.

По думите на учения обаче мерките за намаляване на въглеродните емисии от изкопаеми горива все още са "болезнено бавни".

"Времето до прехвърлянето на прага от 1,5 градуса Целзий намалява бързо, така че трябва да действаме сега", допълва той. 

Миналата година същите учени изчислиха, че критичният праг от 1,5 градуса Целзий ще бъде достигнат след девет години.

Въглеродният диоксид - основният парников газ, се отделя при изгарянето на газ, нефт или въглища и са необходими десетилетия, за да се разпръсне. Натрупването му е основната причина за глобалното затопляне.

Следващата година вече се очертава да бъде "черна" за глобалното затопляне, със засилването на климатичното явление Ел Ниньо над Тихия океан, което вероятно ще навреди на растителността, необходима на човечеството,  за да абсорбира част от въглеродните емисии.