Повечето хора не обичат да си имат вземане-даване с паяци. Дори съществува понятие като арахнофобия – страх от паяци. Това е една от най-разпространените фобии. При някои хора по-силен страх предизвиква изображението, отколкото самият паяк.

Знаете ли обаче, че паяците всъщност са доста полезни и необходими?

За една година човечеството консумира близо 400 милиона тона месо и риба. За същото време паяците обаче изяждат приблизително два пъти повече месо под формата на буболечки и всякакви инсекти. Сега си представете количеството месо и риба, което сте погълнали тази седмица, а после заместете същото това количество с всякакви буболечки и дребни гадинки. Нали разбирате, че щяхме да сме заринати от тях, ако паяците услужливо не ни отърваваха. Един-единствен паяк може да изяде 2000 буболечки за една година, включително напасти като молци, паяци и мухи.

Паяците са изключително полезни и ценни за фермерите. Те могат да изграждат имунитет срещу химикали и отрови - нещо, с което хората и други животни не могат да се похвалят. Някои фермери в Китай избират да пускат паяци във фермите си, вместо да пръскат с пестициди. Оказва се, че паяците се справят достатъчно добре с миризливките и мексиканските хоботници.

Още един изумителен факт е свързан с паяжината на тези малки хищници – знаем, че тя е по-здрава от стомана и по-разтеглива от ластик. Но знаете ли, че може да бъде използвана за здрави въжета за мостове, за присаждане на кожа и дори за изграждане на сухожилия? Невероятно, нали…

Да, паяците всъщност са наши приятели.

Цветелина Велчева по материали от didyouknow.com