През 2020 г. концентрацията на парникови газове, изпуснати в атмосферата, е достигнала нови рекордни нива. Това съобщи ООН в понеделник - дни преди 12-дневната климатична среща в Глазгоу (COP26), насрочена за 31 октомври.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън, който ще бъде домакин на събитието, призна, че е изключително притеснен, тъй като „нещата може да се объркат и да не получим съгласието, от което се нуждаем“.

Световната метеорологична организация, която е част от ООН, заяви, че постоянно покачващите се емисии на парникови газове ще доведат до по-екстремни метеорологични условия и ще окажат разностранни ефекти върху околната среда, икономиката и човечеството. Пандемията от COVID-19 и забавянето на световната икономика доведе до временен спад на емисиите, но това не оказа почти никакво влияние върху атмосферните нива на парниковите газове и степента, с която те се покачват.

Трите основни парникови газа са въглероден диоксид, метан и диазотен оксид. Въглеродният диоксид оказва най-пагубно влияние върху околната среда – той е отговорен за 66 процента от затоплянето на климата.

Според доклада на ООН нивата на въглероден диоксид са се повишили до 413,2 части на милион (ppm) през 2020 г. (увеличение с 2,5 ppm спрямо 2019 г.) – т.е. 149 процента от прединдустриалните нива от 1750 г. Това е над средната стойност от последното десетилетие въпреки временния спад на емисиите около първите месеци на пандемията и затварянето на икономиките.

Средните стойности на метана достигнаха пик от 1889 ppm през 2020 г (11 ppm повече от 2019 г. и 262 процента от прединдустриалните нива).

Що се отнася до диазотния оксид, неговите стойности през 2020 г. са 333,2 ppb (с 1,2 ppb повече спрямо 2019 г. и 123 процента от нивата през 1750 г.).

Нещо повече – тенденцията на увеличение се наблюдава и през 2021 г.

Световната метеорологична организация предупреждава, че ако не направим нещо по въпроса, глобалните температури ще продължат да се покачват. Също така не трябва да забравяме, че въглеродният диоксид е изключително дълготраен и дори и да намалим рязко емисиите до нетна нула, температурите, които наблюдаваме днес, ще се задържат на същите нива поне няколко десетилетия.

Източник: Science Alert