Нов вид динозавър е открит в Зимбабве, съобщи Физ.орг. Вкаменелостите са открити на брега на езерото Кариба в Зимбабве. Те представляват напълно нов вид динозавър, който е наречен Musankwa sanyatiensis. 

Изследването е проведено от международен екип от учени от университета „Витватерсранд“ в Йоханесбург, природонаучния музей на Зимбабве, университета „Стоуни Брук“ в Ню Йорк и е ръководено от професор Пол Барет от природонаучния музей в Лондон. 

Откриването на Musankwa sanyatiensis е особено важно, тъй като това е първият динозавър, на който е дадено име от Зимбабве от повече от 50 години насам, предава БТА. Също така това е едва четвъртият динозавър, намерен на територията на африканската държава. Предишните три са Syntarsus rhodesiensis през 1969 г., Vulcanodon karibaensis през 1972 г. и Mbiresaurus raathi през 2022 г. 

Скалите, където е открит новият екземпляр, датират от периода на късния триас, преди около 210 милиона години. Musankwa sanyatiensis е представен с останки от един заден крак, включващ бедро, подбедрица и кости на глезена. 

„Въпреки ограничения фосилен материал, тези кости притежават уникални характеристики, които ги отличават от тези на други динозаври, живели по същото време“, каза д-р Кимбърли Чапел от университета „Стоуни Брук“. 

Динозаварът е наречен на плавателния съд Musankwa, който е дом и мобилна лаборатория на изследователския екип по време на две полеви експедиции до езерото Кариба през 2017 и 2018 г.  

Проведен анализ разкрива, че Musankwa sanyatiensis е бил част от групата на Sauropodomorpha. Това са двукраки динозаври с дълга шия, които са живеели през късния триас. Интересно е, че този динозавър изглежда е близкородствен със съвременниците си в Южна Африка и Аржентина. Теглото му е било около 390 кг, което го прави един от по-големите динозаври на своята епоха. 

Африка има дълга история на открития на динозаври. Първият е открит в Южна Африка само три години след като Ричард Оуен въвежда термина „динозавър“ през 1842 г. Въпреки това повечето известни вкаменелости са открити само в 10 държави, предимно в северното полукълбо, което води до оскъдно представяне на африканското динозавърско разнообразие в световен мащаб. 

„Основната причина за недостатъчното представяне на африканските динозавърски вкаменелости е „недостатъчната извадка“, каза професор Барет. „Казано по-просто, има по-малко хора, които са търсили и откривали динозаври в сравнение с други региони на света.“ 

Този нов вид динозавър подчертава и неизползвания потенциал на региона за по-нататъшни палеонтологични открития. „През последните шест години в Зимбабве бяха регистрирани много нови находища на вкаменелости, които дадоха разнообразни находки на праисторически животни, включително първите древни крокодилоподобни влечиги от континентална Африка на юг от Сахара, гигантски бронирани земноводни, двойнодишащи риби и други подобни останки“, каза професор Барет.

Все повече се проучват и разкопават находища на вкаменелости. Поради това има надежда да бъдат открити нови значими находки, които да хвърлят светлина върху ранната еволюция на динозаврите и екосистемите, които те са обитавали.