В четвъртък ООН потвърди официално, че на 6 февруари 2020-та на Антарктика, и по-специално – на аржентинската научна станция „Есперанца“ - е отчетена рекордно високата температура от 18,3 градуса по Целзий.

„Потвърждението на този максимален температурен рекорд е важно, тъй като ни помага да нарисуваме картина на времето и климата в този отдалечен район на земята“, заяви Петери Талас, генерален секретар н а Световната метеорологична организация към ООН.

„Антарктическият полуостров е сред най-бързо затоплящите се региони на планетата – почти с 3 градуса по Целзий за последните 50 години. Следователно този нов температурен рекорд съответства на климатичните промени, които наблюдаваме.“

Същевременно Световната метеорологична организация не потвърди температурата от 20,75 градуса, измерена на бразилската станция на о-в Сеймур на 9 февруари 202-та. Според специалистите измервателните уреди са били повлияни от слънчевата радиация, което от своя страна е довело до „погрешна работа на температурния сензор“.

Предишният температурен рекорд на Антарктическия континент (основната земна площ плюс околните острови) бе 17,5 градуса по Целзий, отчетен отново на станция „Есперанца“ на 24 март 2015-та.

Температурният рекорд за по-обширния антарктически регион – всичко на юг от 60-градусова географска ширина – е 19,8 градуса по Целзий, измерени на о-в Сигни на 30 януари 1982-ра.

Източник: Science Alert