Прозяването позволява на наблюдателите да се мобилизират и повишава бдителността пред опасностите. До това заключение достигат учени от Катедрата по биологични науки в университета "Нова Саутистърн", Флорида. Те са анализирали най-новите проучвания в областта на поведението на животните, психологията и неврологията, с които разкриват свойствата на прозявката и защо тя е толкова заразна.

Оказва се, че физиологичното значение на прозявката и честотата на процеса, зависи от контекста на ситуацията в която се намираме, пише сп. "Сайънс дайрект".

Освен това, според изследвания с ядрено-магнитен резонанс, при прозяващите се индивиди се активират префронталната кора и областите на горната темпорална бразда на мозъка, които отговарят за вниманието по време на визуално търсене и разпознаване на потенциални заплахи.

Ученият Андрю Галъп потвърждава някои от тези доказателства с експеримент. Участниците в него е трябвало да търсят змии или жаби на една от осем снимки.

Преди да им бъдат показани изображенията, доброволците са гледали два видеоклипа, единият от които показвал прозяващи се хора, а другият - неутрална сцена. Оказало се, че изследваните лица откриват по-бързо опасните змии, ако преди това са видели хора, които се прозяват, но това не оказва влияние върху бързината, с която търсят жаби.