Любимият цвят на охлювите е червеният. Откритието е на 19-годишна британска ученичка, което й донесе награда от 600 британски лири. Изследването на Карли Браун установило, че тези животни, противно на считаното досега, могат да различават цветовете, като имат предпочитания към червеното.

В рамките на експериментите носителката на наградата на принц Филип и наградата "Марш" на Лондонското зоологическо дружество поставила охлюви в "камери по избор", които били осветени в различни цветове. Движенията на мекотелите били записвани с видеокамера.

Чрез проведените тестове Карли Браун опровергала схващането, че очите на охлювите са прекалено примитивни, за да могат да различават цветовете, предаде БТА. Над 50 на сто от животните, участвали в експериментите ,се насочвали към камерите с червено осветление, което означава ,че те реагират на цветовете.

Изследването на британската ученичка впечатлило журито на зоологическото дружество със своята лаконичност и целенасоченост - то съдържало само 2000 думи.

Източник: Мениджър Нюз