Намаляването на популациите на пингвини може да повлияе на цикъла на желязото в Южния океан и съответно на способността му да улавя въглероден диоксид от атмосферата, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от ново изследване.
       
Желязото е ключов компонент на екосистемите на Южния океан като източник на хранителни вещества за фитопланктона (растителен планктон). Изследването, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс", подчертава съществената роля на пингвините, които консумират крил (богат на желязо животински планктон) и наторяват южните води с екскрементите си.

За целите на изследването авторите му са изчислили обема на изпражненията, или гуано, на колония от вида Антарктически пингвин на остров Дисепшън край Антарктическия полуостров, обработвайки снимки от дрон с помощта на усъвършенстван изкуствен интелект. Чрез химически анализи на гуаното те са отчели много висока концентрация на желязо от порядъка на 3 милиграма на грам.

Екстраполирайки данните за целия вид - един от най-разпространените, авторите са изчислили, че антарктическите пингвини преработват около 521 тона желязо всяка година, пише БТА. Въпреки че това ги прави един от "основните" участници в цикъла на желязото, според авторите на изследването цифрата е наполовина по-малка, отколкото преди 40 години, тъй като популацията на пингвините е намаляла наполовина от 80-те години на миналия век. 

Океаните улавят една трета от въглеродния диоксид, който се отделя в атмосферата всяка година, особено чрез фотосинтетичната активност на фитопланктона. В региони като Антарктическото циркумполярно течение (Западноветровото течение) растежът им обаче е ограничен от ниската наличност на микроелементи като желязо.

Беззъбите китове са известни с ролята, която играят в консумацията на крил и предоставянето на желязо, но подобното въздействие на морските птици като пингвините все още не е проучено.

За разлика от китовете, които прекосяват различни океански региони, пингвините прекарват живота си изолирани в екосистемите на Южния океан, като за представителите на вида Антарктически пингвин това са Антарктическият полуостров и околните острови. 

"Следователно те биха допринесли за преработването на по-концентрирано желязо в тези региони", казва водещият автор на изследването Олег Беляев от Института по морски науки на Андалусия (ICMAN).

Заради намаляването на популацията на тези птици, свързано с климатичните промени, изследователите са обезпокоени от възможното нарушаване на равновесието на екосистемата на Южния океан и способността й да улавя въглероден диоксид от атмосферата. "Целта на това изследване е да се повиши осведомеността за екологичното значение на тези морски птици", допълва Беляев.