Над 90% от коралите в Големия бариерен риф, изследвани тази година, са избелели. Това е четвърти голям епизод на този процес в рамките на последните седем години в най-голямата коралова екосистема в света, пише Асошиейтед прес, която цитира австралийските власти.

Избелването е причинено от глобалното затопляне, но е първото установено по време климатичния феномен "Ла Нина", който е свързан с по-ниските температури в Тихия океан, се казва в годишния доклад на отговорната за Големия бариерен риф институция. От него става ясно, че 91% от изследваните райони са засегнати, предава БТА. Избелването през 2016 г., 2017 г. и 2020 г. увреди две трети от коралите в прочутия риф край източното крайбрежие на Австралия. 

"То е в резултат на топлинен стрес и учените се надяват по-голямата част от тях да се възстановят", обясни Дейвид Уокенфелд, главен учен в институцията, която управлява екосистемата на рифа.
                   
"Първите индикации са, че смъртността няма да е много висока. Надяваме се, че ще видим, че по-голямата част от избелените корали да се възстановяват, както беше през 2020 г., когато имаше масово избелване, но ниска смъртност", заяви той пред австралийски медии. През 2016 и 2017 г. обаче са наблюдавани доста високи нива на смъртност при коралите, припомни Уокенфелд. 

Миналият декември, първият месец от лятото в Южното полукълбо, беше най-горещият, който рифът е преживявал от 1900 г. насам. Експерти на ЮНЕСКО посетиха рифа през март, за да се прецени дали Големият бариерен риф да бъде класифициран като "застрашен" заради влиянието на климатичните промени. Комисията за световно наследство предстои да заседава в края на юни. 

Източник: Мениджър Нюз