Мечките по целия свят излизат от зимен сън повече от месец предсрочно, след една от най-горещите зими в историята.

Изпълнителният директор на Московския зоопарк Светлана Акулова обяви, че паркът им се подготвя за двете хималайски мечки, които ще излязат от хибернация повече от месец по-рано от априлския прозорец, който са очаквали.

Персоналът на зоопарка започнал денонощно наблюдение на мечките през февруари и забелязал, че сънят им е много по-активен от нормалното, което показва, че са те готови да излязат от пълна хибернация.

“Нашите зоолози се говят мечките да се събудят по-рано поради необичайно топлата зима ”, каза Акулова в изявление за “The Moscow Times”.

За да се избегне шокът върху храносмилателната система на мечките, зоопаркът е приготвил постоянен набор от малки ястия. Мечките ще си похапват доста честo, но само нискокалорични храни като ябълки, круши, салата, зеленчуци, а основните храни като мед, риба и ядки постепенно ще се добавят към режима им.

Подобни съобщения за мечки, излизащи от зимен сън по-рано, идват от други региони в Русия, както и от целия ​​свят.

Във Воронеж кафявата мечка на градския зоопарк – Маша се събудила един месец предсрочно, след като служителите на зоологическата градина забелязали, че състоянието ѝ на хибернация е необичайно леко и тя била по-чувствителна към звуци от нормалното.

Нещо подобно се случило и с две кафяви мечки в зоопарка “Коркесаари” в Хелзинки, Финландия, които се събудили в средата на февруари след само два месеца прекарани в зимен сън.