Еволюцията не познава граници. За да оцелеят, животните са развили най-невероятни белези на поведение и комуникация. Уверете се сами:

Земните пчели са единствените крилати твари, които могат да летят назад.

Кълвачът чука с клюна си по твърдото дърво със скорост до 25 км/ч. За да предпази мозъка му от сътресение, еволюцията е снабдила главата му с „амортисьори“.

Бен Уилсън от центъра за морски науки "Бамфийлд" на Ванкувър е изследвал начина на комуникация между херингите. Резултатът: както тихоокеанските, така и атлантическите видове си обменят последните новини чрез пръцкане, като едно пръц може да продължи цели 7,5 секунди! Нашите уважения! 

Когато прилепите напускат пещерите си, те завиват винаги наляво.

Когато са отровени, мравките падат винаги надясно.

Живот без клечки за уши: жирафите могат да почистват ушите си със собствения си език. Освен това повечето жирафи са бисексуални.

Никоя птица освен кукумявката не е способна да разпознава синия цвят.

В Карибския басейн живеят стриди, които умеят да се катерят по дърветата.

Филипинският дългопет е причудливо създание, обитаващо чудновата среда. Малките симпатични полумаймуни живеят само в дъждовните гори на остров Бохол, известен с необикновената си геология. Тъй като десетилетия наред са били смятани за заплаха, днес тези животни са застрашени от изчезване.

Ай-ай, наричан още мадагаскарска ръконожка, е заел екологичната ниша на липсващия по тези места кълвач. С дългите си пръсти този вид лемур търси ларви на насекоми в кората на дърветата. Ай-ай нямат определено местообиталище на остров Мадагаскар – живеят в мангровите или в бамбуковите гори, както и в големите тропически гори на височина до 1000 метра.