Лятото на 2023 г., когато горски пожари опустошиха Средиземноморието, асфалтът на пътищата в Тексас, САЩ, се нагъна от високите температури, горещи вълни подложиха на изпитания електрическите мрежи в китай, не само е най-горещото в историята на измерванията, а е и най-горещото лято от две хиляди години насам, установи изследване, цитирано от световните осведомителни агенции.  

Европейски учени установиха миналата година, че периодът от юни до края на август е бил най-горещият от началото на измерванията - ясен знак, че изменението на климата води до нови екстремни явления. Летните горещини през 2023 г. в Северното полукълбо обаче са подобрили рекордите за далеч по-дълъг период от време.

Когато погледнем далеч назад в историята, можем да видим колко драматично е настоящето глобално затопляне, каза съавторът на изследването Ян Еспер, климатолог в университет "Йохан Гутенберг" в Майнц, Германия.

Данни за измервания на температурите има от 1850 г. в най-добрия случай, като тогава са се използвали само термометри, пише БТА. Със съвременни научни методи изследователите са се върнали до първа година по съвременния календар, когато според Библията Исус Христос е живял, но не са открили по-горещо лято в северната част на планетата от миналогодишното.

Летните температури на сушата, измерени с инструменти (червено), показани заедно със средната стойност, извлечена от реконструкцията на пръстените на дърветата (жълто) и 95% диапазон на неопределеност, получен от дисперсията между членовете на пръстените на дърветата (сиво). (Esper et al 2024)

Изследването, публикувано в Nature, използва утвърден вече метод и измерва пръстените на повече от 10 000 дървета, за да се изчислят летните температури за всяка година от 1-ва година досега. Температурите през нито една година не се и доближават до миналогодишните горещини, каза Еспер.

Преди хората да започват да отделят парникови газове в атмосферата чрез изгаряне на въглища, нефт и природен газ, най-горещата година е била 246-а, каза климатологът. Това е в началото на Средновековието, когато император Филип I Араб воюва с германците по поречието на Дунав.

Честотно разпределение на наблюдаваните и реконструираните температурни аномалии (0°C = средна стойност за периода 1850-1900 г.) с видимо студени и топли лета. (Esper et al 2024)

Изследването на Еспер показва, че в Северното полукълбо лятото на 2023 г. е с 1,2 градуса по Целзий по-горещо от лятото на 246 г. Всъщност 25 от последните 28 години са били по-горещи от летата през Ранното средновековие, каза съавторът на изследването Макс Торбенсон. това ни дава представа колко екстремно е било времето през 2023 г,каза Еспер пред Асошиейтед прес. Авторите са изследвали хиляди дървета на 15 различни места в Северното полукълбо, северно от тропиците, където има достатъчно данни, за да се върнат до 1-ва година. За Южното полукълбо няма достатъчно данни за дърветата, каза Еспер.

По пръстените на дърветата учените проследяват годишния им растеж и "можем да ги напаснем почти като при пъзел назад във времето, за да свържем датите с всеки от пръстените", каза Торбенсон.

Еспер поясни, че са използвали само данни от дървета за изследването, защото те са достатъчно прецизни за определяне на температурите за всяка година, за разлика от изследвания върху корали например. 

Изследването е публикувано в Nature.