Една разходка на ден държи доктора далеч от мен. Нова инициатива, която стартира в Канада миналия месец, позволява на някои лекари да „предписват“ безплатен годишен билет за националните паркове в страната. Целта е хората да прекарват повече време сред природата и съответно – да подобрят здравословното си състояние.

Благодарение на програмата, наречена PaRx, всеки лицензиран доктор в общо четири канадски провинции ще може да предписва въпросните разходки. Първоначално медиците ще разполагат със 100 годишни пропуска. Освен това пациентите ще бъдат помолени да намерят време за най-малко 2 часа разходки на седмица сред природата (като всяка разходка трябва да трае поне 20 минути).

Може и да ви се струва странно, но идеята за „екотерапия“ е подкрепена от редица доказателства. Множество изследвания показват, че свежият въздух и природата могат да подобрят редица психически състояния, включително депресия, тревожност, посттравматичен стрес и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Според това конкретно проучване пък природата, за разлика от градската среда, подобрява работната памет, когнитивната гъвкавост и способността ни да се концентрираме. Разходките на подобни места оказват благоприятно влияние и върху нашата имунна система.

Част от тези положителни ефекти вероятно се дължат на лекото физическо натоварване, свързано с разходките. Между нашето благосъстояние и природата обаче, изглежда, съществува доста по-дълбока връзка. Лабораторни експерименти показват, че настроението ни може да се подобри дори когато гледаме снимки на природни забележителности или слушаме звуците на природата (например щурци или вълни, разбиващи се нежно в брега).

Източник: IFLScience