Японски изследователи от университета в Цукуба установиха, че хората, които се разхождат редовно в парковете или гори, преодоляват много по-лесно стреса, свързан с работното място, пише Science Daily.

Проф. Шиничиро Сасахара и неговият екип анализират данните на 6000 японци на възраст от 20 г. до 60 г., работещи хора при оценка на "чувство на съгласуваност", демографски показатели и навиците им да се разхождат.

"Чувството на съгласуваност" е понятие, въведено от Арон Антоновски през 70-те години на миналия век. То оценява откриването на чувство за смисъл в живота, разпознаване и разбиране за стреса и чувството на готовност и способност да се справим със стреса. Изследвания са показвали, че фактори като степента на образование и съжителството с друг човек усилват чувството на съгласуваност, а пушенето и недостигът на физическа активност го намаляват. Хората с високи показатели при оценка на чувството на съгласуваност са по-устойчиви на стрес.

В края на краищата учените установяват най-високи стойности на чувството на съгласуваност при хората, които редовно се разхождат в гората, паркове и зелени пространства.

"Изследването ни показва, че разходка поне веднъж седмично в гората или парк може да помогне на хората да повишат чувството си за съгласуваност", каза проф. Сасахара.

Изследването е публикувано в Public Health in Practice.