Ново изследване показа, че кучетата са в състояние да различават родния език на собственика от чуждия език. Това е първото проучване, което открива тази способност при някое животно, различно от хората, предава БНР. В проучване, публикувано в списание NeuroImage, изследователите обучават 18 домашни кучета да лежат спокойно във функционален скенер за магнитен резонанс (fMRI), за да се записва мозъчната им активност. По това време домашните любимци слушат аудиозаписи на човешка реч. Двете кучета в проучването са живели в изключително испаноговорящи къщи, докато останалите 16 принадлежат на унгарскоговорящи семейства.

По време на изследването кучетата слушали откъси от „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери на испански и унгарски. Те също така включвали силно обработени версии на записите, в които било невъзможно да се различи нито една дума.

Резултатите показват, че кучетата не само са способни да разграничат ясно човешката реч и набор от звуци, но и реагират различно на познати и непознати езици. Специфичните за езика модели са разположени в регион, известен като вторична слухова кора, което показва, че „отделните региони на кората поддържат откриване на естествена реч и езиково представяне в мозъка на кучето“.

Учените също така откриха, че по-възрастните кучета са по-добри в разграничаването на езиците. Това вероятно показва, че по-дългото излагане на човешка реч позволява на домашните кучета да подобрят уменията си за разпознаване на реч.

„Както много собственици вече знаят, кучетата са социални същества, които се интересуват от това, което се случва в техния социален свят. Нашите резултати показват, че кучетата се учат в социалната си среда, дори и да не ги обучаваме директно. Така че просто продължавайте да включвате кучетата си в семейния живот и ги оставете да продължат да учат “, казват изследователи пред NBC News.