Кучешката храна през зимата трябва да е нагодена към потребностите на четириногия ви приятел. В студения сезон вашето куче развива малко по-различни хранителни навици от обикновено. Важно е да получава всички основни хранителни вещества, от които има нужда най-вече през зимата. Правилото, че по това време на годината трябва да яде по-големи порции, не е непременно вярно. Наистина, през зимата четириногите имат нужда от повече енергия, понеже тялото им трябва да задържа топлина; но от куче до куче има разлика и всичко зависи от вида на козината или степента на движение. Ето защо кучешката храна трябва да се приспособява индивидуално.

Макар че не всички кучета трябва да се хранят повече през зимата, някои от тях наистина се нуждаят от повишено ниво енергия. Особено при минусови температури е разумно да се увеличи количеството на храната, която приемат, ако зимната им козина не ги предпазва достатъчно. При това трябва да се вземат под внимание както дебелината й, така и дължината й, а също така условията на живот и движението на животното. Ако и на студа кучето ви се движи много на  чист въздух, може би енергийните му потребности са завишени.

Съвет: най-добре е през зимата редовно да то претегляте, за да избегнете евентуална загуба или наддаване на тегло и според това да нагаждате храната му. Ако не сте сигурни кое е идеалното тегло за породата на вашето куче и дали има нужда от повече храна през зимата, посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар. По принцип зимно време, а и през останалите месеци от годината, кучешката храна трябва да е балансирана и качествена. През зимата е особено важно да приема пълноценни белтъчини, В витамини, биотин и цинк, както и достатъчно ненаситени мастни киселини, като например масло от сьомга.

При нужда купувайте на кучето хранителни добавки от специализираните магазини за животни. И в този случай се консултирайте с ветеринаря. Ако се дават правилно, хранителните добавки могат да укрепят съпротивителните му сили. Също така, ако през зимата лапите на кучето станат грапави или нацепени, подходящите добавки може да решат проблема.