Германският манастир е разположен в Лозенската планина, в непосредствена близост до вилната зона на село Герман. Той е основан през 10. в. и според легендата, преди да бъде построен, за известно време в него е живял Св. Иван Рилски, преди да се оттегли в Рила. По времето на управлението на цар Петър манастирът се развива като важно духовно средище и се превръща в част от Софийската Мала Света Гора. При нашествието на османските войски и превземането на София през 1382 г. светата обител е разрушена. Възстановена е век по-късно и през 17. в. манастирът се превръща в духовно средище и развива активна книжовна дейност.

След Освобождението тогавашният игумен на Германския манастир Никифор и неговият брат Кирил решават да изградят манастира наново. През 1886 г. старата църква е съборена и на нейно място била построена нова. Създаден е и нов иконостас, съдържащ икони на Св. Иван Рилски, Св. Богородица, Исус Христос, Св. Йоан Предтеча и Св. Николай Мириклийски.

В края на 19. в. Германският манастир е посетен от княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза, които посаждат две секвои, които могат да се видят и днес. По-късно през 1936 г. тук идва като гост и цар Борис III, който също засажда дърво.

През 1928 г. се взима решение Германският манастир и прилежащите му земи да бъдат преотстъпени за стопанисване на бедстващия по това време манастир "Св. Георги Зограф", намиращ се в Атон.

 

Gallery
Gallery
Gallery
Gallery

Днес Германският манастир е действащ и е обитаван само от един монах - Теодосий. Манастирът представлява комплекс от църква и една жилищна сграда. Днешната църква е издигната през 1886 г. върху основите на стария храм и представлява еднокорабна, едноапсидна сграда без купол и с притвор. Храмът е без стенописи, но притежава ценни икони, рисувани от братята Никола и Иван Доспевски. Жилищните сгради в Германския манастир датират от 19. – 20. в.

Gallery
Gallery
Gallery
Gallery
Gallery

По материали от bulgariamonasteries.com

Редакция: обекти.бг

Снимки: обекти.бг